Kultura
HNK U OSIJEKU I GOSTI

Večeras, 18. 1., gala koncert "On the Bridge of Music"
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Sudjeluju članovi Operetnog teatra Budimpešta, gdje će isti program biti izveden 25. siječnja

U povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s Mađarskom u osječkom će se Hrvatskom narodnom kazalištu večeras, s početkom u 18.30, održati gala koncert "On the Bridge of Music". U koncertu će sudjelovati orkestri i solisti HNK-a u Osijeku i Operetnog teatra Budimpešta, gdje će isti program biti izveden u utorak, 25. siječnja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.



Repertoar gala koncerta promišljen je kao program hrvatskih i mađarskih skladatelja - Boris Papandopulo, Jakov Gotovac, Emmerich Kálmán, Franz Lehár... - kako bi se još više naglasila povezanost dviju zemalja i važnost samoga događaja.

- Nastojali smo se držati što više dodirnih točaka s početcima naše kulture te, naravno, poveznica između Hrvatske i Mađarske, bilo po zvuku, po nazivu bilo po važnosti. Izvojio bih ariju Miće i duet iz "Ere s onoga svijeta", duet prijateljstva Don Carla i Rodriga iz Verdijeva "Don Carlosa" kao asocijaciju na prijateljstvo Mađarske i Hrvatske, prekrasnu ariju muhe iz opere "Rona" Borisa Papandopula, koja kod nas još nikad nije izvedena, te ariju Obrena iz prve hrvatske opere "Ljubav i zloba". Tu su i najpoznatije kompozicije iz "Kneginje čardaša", "Zemlje smiješka" i "Grofice Marice", dakle, repertoarni program kojim u Mađarskoj vladaju i koji se na njihovim daskama može svaki dan naći - rekao je maestro Filip Pavišić.

Orkestrom budimpeštanskog Operetnog teatra ravnat će Gyula Pfeiffer, redatelj koncerta "On the Bridge of Music" je Szilárd Somogyi, koncertni majstor je Béla Nagy, a od vokalnih solista večeras će nastupiti Anita Lukács, Zsolt Vadász, Lévai Enikő, Péter Laki, Katarina Toplek, Viktorija Đurđek, Igor Krišto i Leon Košavić, kojima će se idućeg tjedna u Budimpešti pridružiti i Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy.

- Ovaj će događaj pokazati koliko mi kao umjetnici možemo pridonijeti održavanju kulturnih odnosa i povezivanju. Nije slučajno da smo gala koncert nazvali "On the Bridge of Music". Znamo da smo blisko povezani povijesno i kulturno, no svakako moramo istaknuti koliko je važna ova poveznica glazbe, odnosno koliko nam svima znači glazba u njegovanju našeg prijateljstva. Programom smo htjeli pokazati što je ono što najbolje zna i jedna i druga strana te kako zajedno možemo poduprijeti veliko prijateljstvo Hrvatske i Mađarske - rekao je Szilárd Somogyi.

Gala koncert financiran je vlastitim sredstvima i uz pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Ministarstva kulture i medija RH te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.



Danijel Miklić
povod
OBLJETNICA

PRIZNANJA

HRVATSKE

MILETIĆ: VELIKA PODRŠKA MAĐARSKE
- Ne smije se nikada zaboraviti prijateljstvo s onima koji su davali veliku podršku Republici Hrvatskoj u trenutcima kada je stekla međunarodno priznanje, ali i u svemu što je tome prethodilo. Jedna od tih zemalja svakako je Republika Mađarska, na čemu joj zahvaljujem. Siguran sam da ćemo ovim gala koncertom pokazati svu raskoš koju imamo u kulturnom i glazbenom smislu, i uvjeren sam da će kultura ponovno stvoriti nove granice između nas na način da se vidi, čuje i doživi sve ono što je lijepo i dobro - rekao je osječko-baranjski dožupan Josip Miletić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike