Regija
NA PROSTORU BIVŠEG PARTIZANA

Opasna igra u Đakovu: Djeca pale vatru i preskaču je
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
ĐAKOVO



Večer koja se u zimsko siječanjsko vrijeme spušta rano, proteklog vikenda na prostoru bivšeg Partizana odjednom je prekinula jaka svjetlost vatre, a naložila ju je skupina dječaraca (mlađe i starije) osnovnoškolske dobi. Plameni jezici vrlo su brzo dostigli i metar i pol do dva visine, a dječaci su ubrzo počeli svoju opasnu zabavu - preskakanje vatre na otvorenome.



Nije poznato od čega su ju naložili, no stanari okolnih stambenih zgrada požalili su se na jak dim, kao i galamu, ostavši bez riječi na prizore dječačkog preskakanja vatre. Vatru je razigrana skupina naložila između starog i novog igrališta na bivšem Partizanu, sada Hrvatskom sokolu, kod sprava za fitness na otvorenome.

- Na balkon me potjerala galama i jaka svjetlost. Ostala sam bez riječi kakvu opasnu igru vode ta djeca. Doslovce su se igrali vatrom, preskačući je, ugrožavajući tako sebe, kao i okolinu, jer je ovaj prostor okružen stambenim objektima. Kada im je to dosadilo, nogama su gazili žar, otišavši i samo je polovično ugasivši - požalila se Đakovčanka koja je sve pratila s balkona. - To nije prvi put da se skupljaju na Partizanu i rade svašta - dodala je.

- Opasna je igra u pitanju. Vatra je dobar sluga i loš gospodar. Vatra koju kontroliraju djeca svakako nije dobar sluga nego je loš gospodar - prokomentirao je slučaj zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen.

Upozorava i na štetnost od dima. - Ona je višestruka. Nekoliko udaha gustog dima može dovesti do nesvjesnog stanja, pa i smrti. Jer dim je pun ugljičnog monoksida, kao krvnog otrova. U pitanju je jedna velika nesmotrenost. S aspekta vatrogasne djelatnosti i zaštite od požara, zabrana spaljivanja na otvorenome vrijedi do 30. rujna, no ovaj slučaj više je slučaj za odluku o komunalnom redu i policiju - kaže Klemen te dodaje kako DVD nije dobio dojavu o vatri na otvorenome.

Nije ju dobila ni policija.

- Policijska postaja Đakovo nema prijavljenih niti evidentiranih događaja iz vašeg upita, odgovaraju iz PU osječko-baranjske. Ističu, za svaki pojedinačan događaj nužno je policijskim izvidima utvrditi činjenice koje su jedine meritorne za donošenje odluke o pokretanju prekršajnog ili kaznenog postupka protiv odgovornih osoba. Za maloljetnike dobna je granica 14 godina.

- U slučaju da su djeca, ili stariji maloljetnici, počinitelji prekršaja ili kaznenih djela, u daljnje izvide uključuju se specijalizirani policijski službenici za rad s djecom i maloljetnicima, gdje se o postupanju osim nadležnog prekršajnog suda i državnog odvjetništva, izvješćuje i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Kroz suradnju s njim (školom i prema potrebi drugim pravnim osobama), provode se dodatni izvidi i utvrđuje eventualna odgovornost roditelja, a koja zavisno od utvrđenog može rezultirati i kaznenom prijavom zbog grubog zanemarivanja skrbi i odgoja djece te u konačnici i do izdvajanja djece iz obitelji, poručuju iz PU-a.




Suzana Župan
Ivan Klemen,

zapovjednik DVD-a Đakovo

Vatra se oduvijek pamti kao dobar sluga i loš gospodar, pogotovo kada se djeca igraju njome. U pitanju je jedna velika nesmotrenost. Tu je i višestruka štetnost od dima, odnosno od njegovog udisanja.

Penjali se po dalekovodima
Kada je riječ o opasnim dječjim igrama, pamti se i događaj s područja općine Punitovci, kada je skupina lokalnih dječaraca zabavu pronalazila na osami, u polju - na tamošnjim dalekovodima, penjući se po njihovim visokim konstrukcijama, ne mareći za to kakva snaga, pod kakvim naponom, teče tim sustavom. Srećom, sve je prošlo bez posljedica, a opasna igra penjanjem na dalekovode za dječarce je postala prošlost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike