Ekonomija
MNOGO SNAŽNIJI RAST OD VLADINA PLANA

Kinesko gospodarstvo poraslo 8,1 %
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, mnogo snažnije negoli je to vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala bolesti COVID-19 koje su zakočile potrošnju.

Drugo gospodarstvo svijeta snažno se oporavilo na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto, prema revidiranim podacima. Vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta "iznad šest posto", a aktivnosti su nadmašile očekivanja i do trećeg tromjesečja dosegnule stopu rasta od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. U cijeloj 2021. gospodarstvo je poraslo najsnažnije od 2011. godine. U zadnja tri mjeseca stopa rasta kliznula je na 4,0 posto, odražavajući stroga ograničenja kojima je Peking nastojao suzbiti opetovano širenje koronavirusa. Mjere su pogodile potrošnju, a kraj godine obilježilo je i veliko poskupljenje energenata. U prosincu je tako promet u maloprodaji porastao samo 1,7 posto u odnosu na godinu ranije, najslabije od kolovoza 2020. Industrijska proizvodnja uspješno se nosila s teškim okruženjem i uvećana je 4,3 posto na kraju godine, nakon 3,8-postotnog rasta u studenome.

Kineski čelnici obećali su veću potporu gospodarstvu koje se suočava s višestrukim preprekama u 2022. Središnja je banka tako u ponedjeljak smanjila kamate na srednjoročne zajmove prvi put od travnja 2020. godine. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike