Osijek
U BILJE PRIVLAČE PRIRODOM I POVIJEŠĆU

Nakon Titova, na redu za uređenje dvorac Savojskog
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
- Glavna nam je namjera stvoriti nestandardni turistički proizvod - kaže Cickaj

Općina Bilje ima obnovljen kompleks dvorca u Tikvešu koji će svojim sadržajima, nakon otvaranja, biti ponuđen kao posebna atrakcija posjetiteljima Kopačkog rita. No neće taj, takozvani Titov dvorac, biti jedina posebnost s obzirom na to da se radi i na obnovi biljskog dvorca Eugena Savojskog. Prema riječima općinskog načelnika Željka Cickaja, taj bi dvorac trebao biti obnovljen u ovom financijskom razdoblju Europske unije, jer ga vlasnici - Osječko-baranjska županija i Općina Bilje - namjeravaju prijaviti za financijsku potporu.



Cickaj je uvjeren da će obnova dvorca Eugena Savojskog svakako podignuti turističku ponudu cijele općine Bilje na novu razinu.

Prinčevski luksuz


- Glavna nam je namjera stvoriti nestandardni turistički proizvod. Dvorci su naša autentična turistička ponuda kroz arhitekturu i povijesnu baštinu, kao jedan od najjačih aduta u turizmu. Izrađujemo projektno-tehničku dokumentaciju i stvaramo preduvjete za njegovu obnovu. Radi se o iznimno velikom i zahtjevnom projektu, ukupne vrijednosti više od 2.000.000 kuna. Izrađena je Studija razvoja turističko-edukativne aktivnosti, proveden je postupak nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije i potpisan ugovor s tvrtkom Bilota d.o.o. koja će ga izraditi. U biljskom će se dvorcu posjetiteljima i mještanima ponuditi prezentacijsko-edukacijski prostori, ugostiteljski sadržaj i luksuzni smještajni kapaciteti. Baš kao što je dvorac imao namjenu za luksuzni smještaj princa i vojskovođe. Dakako, za to su potrebna i velika sredstva, koja planiramo namaknuti iz alternativnih izvora financiranja, ali i dovoljno vremena jer se sve mora raditi prema normama za povijesne objekte - kaže Cickaj.

Jedinstvena stepa


Jedan od većih projekata turističke posebnosti Bilja jest "Biljska stepa". Riječ je o projektu prekogranične suradnje s Mađarskom, a kroz njega je u planu urediti jedinstvenu na ovim prostorima biljsku stepu, koja se nalazi na prostoru mjesnog groblja, kao još jedan u nizu turističkih proizvoda, čime bi se privukao veći broj turista i znanstvena zajednica.

- Planirano je proširenje stepskog travnjaka na južni dio parcele i uređenje prostora namijenjenog boravku i edukaciji. Projekt "Biljska stepa" i uređenje mrtvačnice u Bilju bili su dio našeg predizbornog programa i držim do toga. Projekt izgradnje mrtvačnice ima nekoliko etapa - 2022. godine započinjemo projekt izgradnje parkirališta kod groblja u Bilju, što je prva faza. Zatim slijedi rekonstrukcija mrtvačnice, no to je planirano u drugoj fazi jer je uređenje parkirališta preduvjet za daljnje radove - pojašnjava Cickaj.



Darko Pejić
BUDUĆNOST KOZJAKA
”Kozjak - kulturno središte” još je jedna nadgradnja turističkih sadržaja općine Bilje. Društveni dom u Kozjaku nakon dugog vremena vraćen je u vlasništvo Općini Bilje, pa je na njemu obavljena adaptacija u kojoj je sanirano cijelo krovište objekta.

”Vrijednost je sanacije iznosila približno 130.000 kuna. Plan razvoja Kozjaka zapravo je vezan uz dugogodišnju suradnju Općine Bilje s udrugom Slama. Vizija za taj prostor jest izraditi Park skulptura od slame, koje će biti dostupne tijekom cijele godine, kao i obnoviti nekadašnji Dom kulture koji bi tako dobio prenamjenu u prostor za održavanje različitih kulturnih i umjetničkih manifestacija. Ciljamo na to da stvorimo prepoznatljiv novi centar interakcije umjetnosti i prirode, novu turističku ponudu Općine Bilje”, naglašava načelnik Cickaj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike