Regija
U UDRUŽENJU OBRTNIKA LANI 66 NOVIH ČLANOVA

Opstane čak 70 posto obrta
otvorenih samozapošljavanjem
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
U 2022. ušli s 1094 obrta, ekspanzija je u građevini i uslugama
ĐAKOVO - U Udruženju obrtnika Đakovo zadovoljno rezimiraju 2021. Bila je to godina u kojoj je nastavljen trend rasta obrta u gradu i Đakovštini pa ih je u tom vremenu otvoreno 66 novih te ih je s lanjskih 31. prosinca ukupno 1094.

- Rast je bio znatno veći nego u 2020., pandemija nije imala utjecaj, pomalo se vraćamo na brojke koje su prethodile recesijskoj 2008. do kada smo imali daleko više od 1100 obrta, a u recesiji pali na njih 800. Naša je intencija doći do 1250, 1300 obrta. Vjerujemo da će se trend rasta nastaviti - kaže tajnik Udruženja Marko Milković.

Vjetar u leđa rastućem trendu su i državne mjere aktivne politike zapošljavanja (APZ) među kojima su Đakovčani i u 2021. godini najviše posezali za onom samozapošljavanja, ali i raznim mjerama zapošljavanja koje također prate državne potpore poput zapošljavanja dobno teško zapošljivih skupina, mladih, deficitarnih zanimanja i dr.

Milković kaže kako je od 66 lani otvorenih obrta njih oko 50 % rezultat aktivirane mjere samozapošljavanja, ali i drugih mjera APZ-a. Mjera samozapošljavanja po novome, izvijestio je HZZ za 2022., obvezuje na rad od 24 mjeseca, uz subvenciju do 120.000 kuna. Taj iznos država stalno podiže.

– Uz te mjere i potpore, ekspanzija je u građevini i uslugama uz naglasak na individualni rad, gdje nije potreban majstorski obrt. Od novootvorenih obrta s pomoću mjere samozapošljavanja i nakon prolaska vremenske obveze koja ju prati, ostalo je njih čak 60 - 70 posto, znači od tri obrta otvorena uz tu mjeru APZ-a, nakon prolaska obveznog roka u kojemu moraju djelovati, ostanu njih dva, čime smo vrlo zadovoljni - kaže Milković. Naime, u početcima primjene ove mjere broj obrta nakon prolaska obveznih 12 mjeseci rada bio je znatno manji. Dosad su se, nakon prolaska obveznog roka rada, najviše zatvarale trgovine, kažu đakovačka iskustva. Za ovom mjerom najviše se poseže u sferama usluga poput kozmetičkih, frizerskih salona, salona za nokte, radnji za šivanje s popravcima i dr. jer su manja ulaganja. No, dodaje Milković, ima i primjera gdje je povučeni novac iz mjere samozapošljavanja iskorišten i za obrt u proizvodnji.

Pojedini đakovački poslodavci pravi su znalci, virtuozi u pronalaženju mjere iz paketa APZ-a, pa je njezinom aktivacijom dobro i njemu i novozaposlenom. Za takve poslodavce vrijedi ona: "Reci mi svoje reference da znam koliko financijski vrijediš u mjerama APZ-a."

Po cehovima, 66 novootvorenih obrta u 2021. najviše se odrazilo u graditeljstvu gdje je lani otvoreno 29 novih obrta, potom u intelektualnim uslugama, uslugama, kao i proizvodnji, dok su gubitnici ceh ugostitelja koji je lani izgubio četiri obrta, prijevoz jedan, a poljoprivreda dva. Trgovina je novu, 2022. dočekala s istih 113 obrta.

Uz ostale čimbenike, razloge treba tražiti i u odlasku dijela obrtnika van, kao i tome da nas na istom prostoru živi manje, što je potvrdio i popis stanovništva prema kojemu je grad Đakovo od 2011. izgubio 4000 stanovnika i sada ih ima 23.687.


Suzana Župan
U 2021. obrtništvo ušlo s 2500 zaposlenih
- Prosinac je uvijek u padu, tada u pravilu nema novoga otvaranja. Naime, kraj je godine i ljudi podvlače crtu, neki vide da ne mogu dalje, neki idu u j.d.o.o., ako više nije sezona za koju je njihova djelatnost vezana pa zatvaraju itd. Stoga u prosincu nema povećanja - kaže tajnik Udruženja obrtnika Đakovo Marko Milković. U Udruženju čekaju podatke o broju zaposlenih, odnosno broju osiguranika mirovinskog osiguranja za 2021. godinu u obrtništvu na području grada Đakova i svih devet općina Đakovštine. Zahtjev za to slijedi u veljači Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a obrti se vode kao fizičke osobe. Pretprošle, 2020. godine, kaže Milković, ovdašnje obrtništvo imalo je 2475 osiguranika mirovinskog osiguranja od čega se na grad i prigradska naselja odnosilo njih 1943 s tim da je nezaposlenih nešto više od stotinu obrtnika, a jer su zaposleni drugdje. Kada je riječ o nezaposlenosti, posljednjeg dana 2021. u Đakovštini je bilo nezaposleno 2358 osoba od kojih je 1191 s područja Đakova, a što je 0,7 % manje nego u studenome.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike