Sport
PRVO SLAVLJE U SZEGEDU

Hrvatska svladala Srbiju, za prolaz u drugi krug čekamo pobjedu Francuza
Objavljeno 15. siječnja, 2022.

Hrvatska je ostvarila prvu pobjedu na Europskom prvenstvu. Svladana je Srbija 23:20. Vrijedna pobjeda premda s njom još nismo osigurali prolaz u drugi krug. Za plasman nam treba pobjeda nad Ukrajinom, a onda i pobjeda Francuza nad Srbijom. Odnosno Srbi čak I mogu svladati Francuze, ali ne s više od jedan pogodak razlike. U onoj nekoj nama boljoj, ali ludoj varijanti, kada bi Srbija deklasirala Francusku s recimo osam razlike dalje bi išli Hrvatska i Srbija, a mi bi čak i prenijeli bodove u drugi krug. U ovom trenutku to nam se čini nemoguće. No, da je ova Srbija sposobna iznenaditi Francuze to je sigurno.


Pobjedu smo imali i na tribinama Pick Arene u Szegedu. Bilo je više hrvatskih navijača. Rukomet je kod nas ipak privlačniji sport nego li u Srbiji. "Pobjeda" je na strani hrvatskih rukometaša ostvarena i po broju pozitivnih igrača uoči susreta. Redom su u izolaciji završavali Šušnja, Mihić, na dan utakmice Srna I mladi vratar Matej Mandić, a kod Srbije njihov vanjski igrač Petar Đorđić. S druge strane, iz Zagreba su stigli Musa I Ravnić, a konačno su iz izolacije izašli Cindrić i Marino Marić pa su se stavili izborniku Hrvoju Horvatu na raspolaganje.


Krenula je Hrvatska u obrani 6-0. Iskusni Musa zaposjeo je sredinu zajedno s Jaganjcem, od početka je "na petici" krenuo i Marin Jelinić. LIjevo krilo NEXE-a debitirao je na velikom natjecanju i to pred 8.000 gledatelja. Ostatak sedmorke bio je isti, s Čupićem na desnom krilu, Jaganjcem i Martinovićem na bekovskim pozicijama i Pešićem na vratima. Počela je utakmica prilično nervozno. Uostalom tenzije su bile velike, ne samo zbog onoga što nose susreti Hrvatske i Srbije u bilo kojem sportu. Hrvatskoj je trebala pobjeda za ostanak u drugom krugu nakon startnog poraza. "Srpskim orlovima" su nakon pobjede nad Ukrajinom, a i prije toga kada je na njihovu klupu sjeo Španjolac Toni Gerona porasla krila. Naime, već kod prvog hrvatskog napada njemački suci Tonnies i Schulte zatražili su pomoć VAR-a. Promijenili su odluku te isključilil Marsenića, umjesto dali loptu Srbiji, što su prethodno dosudili. Srbi su potom ostali i bez Borsaša. Hrvatska je na početku imala dva igrača manje, lako preko Čupića došli do prvih golova, a potom je Martinović zabio za hrvatsko vodstvo 3:0. Srbija se konsolidirala. U 19. Minuti Srbi su poveli 7:6, no završnica je ipak pripala Hrvatskoj. Promijenjena je obrana na 5-1. Srbima je očito iznenađenje bio Marin Jelinić na prednjem. Sjajno je odradio obrambenu rolu. Srpska vanjska linija potpuno je zaustavljena. U napadu, sve je počelo odlično za Hrvatsku funkcionirati kada je Gadžu zamijenio Luka Cindrić. Ulaskom srednjeg vanjskog Barcelone vidjelo se tko je klasa na terenu. Individualnim akcijama donio nam je prednost, a ponovno je hrabru utakmicu odigrao Tin Lučin. Upravo su Lučin i Cindrić bili strijelci posljednja dva pogotka do odlaska na odmor za hrvatsko vodstvo 11:9.


U srpskim redovima velika enigma nam je bio suparnički vratar Vladimir Cupara. S druge strane naš prvi vratar Ivan Pešić nije bio raspoložen. Pred kraj prvog poluvremena ušao je u igru Mate Šunjić. I u nastavku s nekoliko vrlo bitnih obrana "pogurao" naše rukometaše prema bitnoj pobjedi. Loša je stvar bila što u nastavku susreta nije zaigrao Halil Jaganjac. Dobio je nezgodan udarac. U odnosu na utakmicu s Francuskom, Jaganjac je puno bolje ušao u utakmicu sa Srbijom. Dok je bio u igri postigao je dva pogotka. Trebalo se u nastavku odmoriti Cindrića, koji je upravo izašao iz izolacije i nije trenirao. Lučin je hrabro zamijenio Jaganjca, cijelo vrijeme na klupi je ostao Marino Marić.

Problemi su nastali kada su drugo isključenje zaradili Lučin i Martinović. Šime Ivić propustio je nokautirati suparnika već u 52. Minuti. Cupara mu je obranio čistu kontru kod rezultata 19:15. Završnicu su ipak naši rukometaši odradili gotovo rutinski. Problemi su nastali kada je Jelinić zbog ozljede završio na klupi. Vjerujemo da mu nije ništa ozbiljnije premda se za utakmicu s Ukrajinom vraća David Mandić. No, Jelinić je doista odigrao kvalitetan debi, posebice u obrani. Pred kraj susreta, kada se vidjeo da će Hrvatska ostvariti pobjedu, konačno smo vidjeli emocije kod Hrvoja Horvata. Vidjeli smo kako to izgleda kada on "otpusti kočnice". Izbornik, a i mi svi se možemo naljutiti na igrače zbog načina na koji su odigrali posljednju minute susreta. Horvat je tražio time-out i prepustio dogovor igračima. Nije to realizirano. Kod rezultata 23:19, još jednim pogotkom bi mogli reći kako smo sigurni u drugom krugu. Ovako, Ilić je prije sirene zabio pogodak za konačnih 23:20, pa ćemo morati strijepiti i čekati ishod susreta Francuska – Srbija.

No, unatoč tome, uslijedilo je veliko slavlje. Kako na terenu tako i na tribinama. Hrvatske pjesme čule su se u svlačionici, ali i dugo poslije susreta na tribinama Pick Arene.

Krešimir Lacković

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

HRVATSKA * 23 (11)

SRBIJA *20 (9)

SZEGED – Pick Arena. Gledatelja: 8.000. Suci: Tonnies i Schulze (Njemačka).

HRVATSKA: Pešić (2+0), Šunjić 1 (4+0), Marić, Gadža, Ivić, Čupić 6, Musa, Cindrić 3, Grahovac, Lučin 5, Jaganjac 2, Ravnić, Martinović 6(1), Šipić, Glavaš, Jelinić.

SRBIJA: Cupara (11+0), Bomaštar, Ivanišević, Radivojević 5(2), Marsenić 2, Borzaš 2, Kukić 4, Orbović 3, Sretenović, Đukić 2(1), Pešić, Pešmalbec 1, Ilić 1, Šotić, Radović, Milosavljević,

SEDMERCI: Hrvatska 2(1), Srbija 3(3). ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta (Martinović 2+2, Lučin 2+2, Jelinić 2. Čupić 2), Srbija 8 minuta (Marsenić 2, Borsaš 2, Radović 2, Milosavljević 2).

Najčitanije iz rubrike