Regija
IZABRANE I TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA TE ŠKOLE U GUNJI I ŠTITARU

Projekt "Škole budućnosti" provodit će se u 126 škola
Objavljeno 15. siječnja, 2022.

ŽUPANJA - Za sezonu 2021./2022. projekta "Škole budućnosti", na temelju pristiglih prijava, odabrano je 126 škola iz cijele Hrvatske.

Riječ je o zajedničkom projektu tvrtki STEMI i Infobip, a partneri su tvrtke A1 Hrvatska, Microblink, AVL, Croatia osiguranje, Bosch, Školska knjiga, Span, Atos i Microsoft. Projekt je pokrenut lani, a prvo izdanje okupilo je više od 1000 učenika i 150 učitelja iz više od 60 škola iz svih hrvatskih županija.

U novoj sezoni sudjelovat će dvostruko više škola, od kojih su 24 iz Slavonije - 11 iz Osječko-baranjske županije, sedam iz Vukovarsko-srijemske, četiri iz Virovitičko-podravske i dvije iz Brodsko-posavske.

Priliku za transformaciju u školu budućnosti iz najistočnije županije dobile su OŠ "Ivan Kozarac" Nijemci, OŠ "Antun i Stjepan Radić" Gunja, OŠ Ivana Martinovića Štitar, OŠ Antuna Bauera Vukovar, Srednja strukovna škola Vinkovci, Srednja škola Ilok i Tehnička škola Županja. Učenici će u školama formirati razvojne timove te će u prvom koraku istražiti UN ciljeve održivosti. Zatim će odabrati jedan od tih ciljeva i detektirati koji problem mogu riješiti izradom chatbota. Timovi će na kraju svoje chatbotove objaviti u simulatoru te će ih moći podijeliti sa širom javnosti da isproba njihove radove, slično kao što se objavi videouradak na YouTube platformi.

Projekt je pokrenut radi jačanja IT sektora i obrazovanja te pozicioniranja Hrvatske među predvodnike u učenju o umjetnoj inteligenciji kod mladih. Učenici osnovnih i srednjih škola imat će priliku upoznati se s tehnološkom industrijom u Hrvatskoj i s poznatim tvrtkama te nazočiti predavanjima vodećih ljudi u svijetu znanosti i tehnologije. S pomoću digitalnih će materijala imati priliku učiti od najuspješnije hrvatske IT tvrtke i prvog hrvatskog jednoroga Infobipa.

Ovakvim se projektima djeci približavaju nove tehnologije i uči ih se traženju rješenja, kritičkom razmišljanju i stvara okolina u kojoj svatko ima poticaj da postigne više, a kvalitetan prijenos znanja na najmlađe generacije jedan je od imperativa. Projektom se želi okupiti tehnološka zajednica Hrvatske koja će uložiti u budućnost djece, biti im primjer ambicioznosti i dobrog djelovanja te dokaz postignuća i dugoročnog osobnog razvoja.

Završetak projekta očekuje se u lipnju.

 M. Lešić Omerović

STEMI: Gradimo most između škola i tehnološke industrije, učitelje educiramo o najnovijim znanjima

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike