Osijek
NADBISKUPIJSKI VJESNIK

Najstariji teološki časopis u Hrvatskoj ušao u 150. godinu svoga izlaženja
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Prvi je ovogodišnji broj Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije posvećen nedjelji. Objašnjavajući u svom uvodnom tekstu zašto je nedjelja važna za svakog vjernika, odnosno zašto nije riječ o pukoj obvezi, glavni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić, podsjeća i kako je Nadbiskupijski vjesnik ušao u 150. godinu svoga izlaženja kao najstariji vjerski časopis u nas.

Temu siječanjskoj broja otvara nadbiskup, mons. Đuro Hranić tekstom "Motiv društvenog zauzimanja za slobodnu i neradnu nedjelju". Iako se Crkva zauzima za neradnu nedjelju zato što je to dan kada praktični kršćani odlaze na svetu euharistiju i slave Kristovo uskrsnuće, obranom nedjelje od zloporaba koje dolaze iz sfere biznisa, a naročito trgovačkog lobija Crkva daje svoj doprinos i borbi za zaštitu prava te dostojanstva radnika. Biskup Hranić ističe kako je nedjelja dan odmora koji čovjeku pruža mogućnost i da ostvari i oplemeni i društvenu dimenziju svoga bića, izrijekom spominjući važnost obiteljskih, rodbinskih i prijateljskih odnosa. Dakle, nije poanta da vjernici nedjeljom napune crkve, kako se ponekad u javnosti tumači ta inicijativa Crkve, nego da čovjek živi u skladu sa svojom biti. O važnosti svetkovanja nedjelje u svjetlu Katekizma Katoličke Crkve piše Ivan Benaković, profesor Svetog pisma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i doktorand na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Antropološki pogled na nedjelju kao Dan Gospodnji daje Ivica Žižić, profesor liturgike na KBF-u u Splitu i Papinskom učilištu sv. Anzelma u Rimu. Taj se esej čini vrlo zanimljivim jer daje puno širu sliku čovjekova odnos prema nedjelji i blagdanima uopće, koristeći se spoznajama suvremene sociološke i filozofske misli. Na sličnom su tragu i autori Ivana Brstilo Lovrić, Damir Mravunac i Siniša Kovačić.

Vrlo zanimljivu temu otvara Hans Zollner, DI, ravnatelj Instituta za antropologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a to je sudbina ispovjedne tajne u svjetlu pedofilskih skandala koji pogađaju Katoličku Crkvu.

Nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić nastavio je sa svojim podlistkom o biskupu Antunu Akšamoviću pišući ovaj put o biskupovim suradnicima i savjetnicima. D. Celing
Možda ste propustili...

TRIBINA NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

Krleža je aktualan danas kao i 1935.

OSMA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Izvješća i rebalans u prvom planu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEŠNI ZNANSTVENICI SVEUČILIŠNOG ODJELA ZA FIZIKU

Osječki fizičari odmah iza “Ruđera”

2

ZELENI ČETVRTAK NA OSJEČKOJ TRŽNICI

I svog kućnog ljubimca možete hraniti zdravije, bez aditiva i konzervansa

3

POZITIVA I DOBAR PROVOD

Osječka Večer vina i umjetnosti slavi 10 godina