Ekonomija
U NEKIM ČLANICAMA EU-A SITUACIJA IZMIČE KONTROLI

Širi se ptičja gripa - prijeti li nestašica mesa peradi?
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Najnoviji slučaj ptičje gripe pojavio se na području Branjina Vrha, u Baranji

Ptičja gripa širi se Hrvatskom. Najnoviji slučaj pojavio se u četvrtak na području Osječko-baranjske županije u jednom ekstenzivno držanom jatu domaće peradi na području naselja Branjin Vrh.
Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1, a određivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica) u tijeku je.

Izvijestili i EK


"Na gospodarstvu se nalazilo četrdeset komada više vrsta domaće peradi, tri ukrasne patke i devet ukrasnih golubova. Vlasnik je zbog uginuća većeg broja peradi ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijavio sumnju na bolest, provedeno je službeno uzorkovanje i pet lešina je dostavljeno na laboratorijsko pretraživanje u svrhu potvrde, odnosno isključivanja influence ptica. Odmah po zaprimanju sumnje predmetno gospodarstvo je stavljeno pod službeni nadzor te su rješenjem od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata naređene preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti sukladno Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2020/687. S obzirom na uginuća većeg broja peradi, preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i trenutačnu epidemiološku situaciju influence ptica u RH i zemljama u okruženju, na predmetnom gospodarstvu je pod nadzorom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata RH izvršeno preventivno usmrćivanje sve peradi i ukrasnih ptica (27 kokoši nesilica, tri patke, devet golubova), lešine i jaja upućeni su na neškodljivo uklanjanje te je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija gospodarstva. U tijeku je određivanje zona ograničenja te daljnjih mjera i aktivnosti koje će se provoditi u zonama, a s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije."
O izbijanju influence ptica Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izvijestila je Europsku komisiju (EK) te mađarsko veterinarsko nadležno tijelo, s obzirom na to da se dio zone nadziranja proteže na državno područje Mađarske.
- Ovim putem ponovno ističemo važnost pridržavanja svih mjera određenih Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske na čitavom teritoriju zemlje te apeliramo na posjednike da se, bez obzira na broj ptica koje imaju na svojim gospodarstvima, obvezno pridržavaju istih, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Velike štete


Doc. dr. sc. Vladimir Savić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju s Hrvatskog veterinarskog instituta Centra za peradarstvo Zagreb podsjeća da je: "Ptičja gripa u proteklih nekoliko mjeseci zabilježena u divljih ptica gotovo u svim dijelovima Hrvatske, ali i u peradi na dva manja gospodarstva, u okolici Siska i Belog Manastira. Hoće li situacija u domaće peradi u Hrvatskoj izmaknuti kontroli, kao u nekim europskim zemljama, u prvom redu ovisi o odgovornosti uzgajivača peradi. Oni se strogo moraju držati Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Najvažnije je držati perad zatvorenom kako bi se spriječio ikakav mogući kontakt s divljim pticama dok se situacija s ptičjom gripom ne smiri. Zatvoreni prostor u kojem se drži perad treba biti natkriven na način da se onemogući kontaminacija izmetom divljih ptica. Isto tako, ne smiju se koristiti spremnici za vodu kojima divlje ptice imaju pristup. Hrana za perad također mora biti skladištena tako da do nje ne mogu doći divlje ptice. Ptičja se gripa u Hrvatskoj u proteklih šest godina pojavljuje učestalo tijekom hladnijeg dijela godine. Veliku je štetu ptičja gripa u Hrvatskoj nanijela 2016./2017. godine, ali i 2020. godine, kada je samo na jednoj puranskoj farmi moralo biti uništeno više od 60.000 utovljenih purana." U slučaju da se slična situacija ponovi, kako navode neki analitičari, Hrvatskoj bi mogla zaprijetiti nestašica mesa peradi.T.EršekCicvarić/Z.Rupčić
60

tisuća utovljenih purana bilo je uništeno 2020. na jednoj puranskoj farmi

U teškoj situaciji
Inače, a kada je riječ o peradarstvu, taj sektor čini 20 posto stočarstva u Hrvatskoj koje je ionako već u teškoj situaciji te bez potpora teško da će opstati. Na ovaj problem nedavno su upozorili iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK). HPK je, naime, upozorio kako sektor peradarstva nije dovoljno zastupljen. Zato su zatražili da je potrebno povećati alokacije za primarnu proizvodnju i preradu u peradarskom sektoru. Smatraju i kako je potrebno pronaći način da se kroz proizvodno vezane potpore očuva sjemensku proizvodnju zbog drastičnih promjena u cijenama i potrebe smanjenja ovisnosti o uvozu, ali i da se zadrže potpore za voće i povrće, jer bi kroz Operativne programe za njih trebalo imati kvalitetno organizirane proizvođačke organizacije, što kod nas još uvijek nije slučaj", naglašavaju u HPK-u.

Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike