Sport
PORAZ NA STARTU EP-A

Hrvatski mladići pokazali zube, Francuzima i nije baš trebala pomoć sudaca
Objavljeno 13. siječnja, 2022.

Vezani članci

ALTERNATIVA MANDIĆU

Pozvan Marin Jelinić iz NEXE-a

Hrvatska je poražena na startu Europskog prvenstva od olimpijskih prvaka Francuske 27:22. Ne možemo veličati i slaviti poraze. Nećemo ni ovaj. No, nakon prvih 60 minuta u Szegedu ipak se možemo uhvatiti za "slamku" nečeg pozitivnoga što smo vidjeli u igri naše reprezentacije. Protiv Francuske Hrvatska se suprotstavila u pomlađenom i bitno oslabljenom sastavu. Loše vijesti iz Szegeda stizale su i na sam dan susreta. Premda su stigli u mađarski grad Pick salame i sekelji gulaša, Luka Cindrić i Marino Marić, ipak nisu dobili "zeleno svjetlo" nastupa u prvoj utakmici protiv Francuske. Tako smo na srednjem preostali na Gadži, na vanjskoj liniji pridodani su Martinović i Jaganjac, David Mandić i Čupić bili su na krilima, a Šipić na crti, kojeg je u obrani mijenjao Šušnja. Djelovali smo prilično impresionirani na početku. Kao da su bili "smrznuti" već pogledom na Karabatića, Mema, Fabregasa, Gerarda…Bili smo u prigodi povesti na početku susreta, ali Šušnja nije iskoristio čistu kontru. Općenito, neiskorištene čiste situacije, jedan su od razloga konačnog poraza. U obrani krenuli smo 6-0. U 9. minuti Francuzi su poveli 7:2 i sve je tada ličilo kako će brzo susret otići u jednosmjernu ulicu. Sredinom prvog poluvremena ipak je krenulo. Promijenila se i obrana Mandić je u 5-1 zaigrao na prednjem, potom je na kratko izašao zbog ozljede pa je ulogu prednjeg u obrani prilično dobro zaigrao Zvonimir Srna. Uz njega, svakako treba istaknuti hrabru rolu mladog Tina Lučina, koji je u napadu mijenjao večeras indisponiranog Jaganjca. Do odmora smo smanjili na dva razlike. Još smo bili u igri.

U nastavku, naši mladići Martinović i Jaganjac nisu iskoristili prilike, kaznio je to Dika Mem i Francuzi su opet otišli na četiri razlike. Teško smo dolazili do prilike za šut pa je Horvat u 36. minuti posegnuo za napad sa sedam igrača. Šipiću je Šušnju dodao na crtu. I nije to loše funkcioniralo, ali je problem bilo kako zaustaviti francusku crtu. Nakon Mema, zabijao nam je Fabregas pa se nismo uspjeli spustiti ispod tri-četiri razlike. Konačno smo pojačali obranu. Presjekli smo dvije lopte, prvo Srna nije iskoristio prvu priliku, a potom je Lučin pogodio za povratak na dva pogotka zaostatka u 45. minuti (20:18). Mladi Tin Lučin, koji se naknadno pojavio u Osijeku, a zbog ozljede nije zaigrao zbog bolesti (ne i korone nap.a) svakako je bio otkriće utakmice. Nažalost, kod vodstva Francuske 21:19, ostali smo bez dva, a potom i bez igrača. David Mandić pregrubo je nasrnuo na Mahea, dobio je crveni karton, a nakon "VAR provjere" i "plavi karton", pa će o njegovom slučaju odlučivati i disciplinci. Propustit će sljedeću utakmicu sa Srbijom. Češki suci su se u tim trenucima potpuno izgubili. Sedmerac s desnog krila, kada je na Mihića naskočio Kounkoud nije postojao, a ipak je dosuđen. Pitanje jesu li i sve mjere bile opravdane. Dojam je bio da su u tim trenucima bila četvorica hrvatskih igrača na terenu, a igrali su protiv njih devetorice! To su očito bili ključni trenuci, premda mala pozitivna stvar je što se nismo do kraja raspali i potpuno psihički potonuli. Možda u konačnici smo mogli izvući i bolji rezultat od konačnog poraza 27:22. U posljednjoj minuti imali smo napad kod rezultata 26:22. Nismo ga iskoristili, a Francuzi su iskoristili svoj posljednji. Slijedi u subotu obračun sa Srbijom koja je na startu visoko porazila Ukrajinu. I zato je bilo važno, već ako se izgubilo od Francuza, da je to barem sa što manjom razlikom. Rane iz Montpelliera još su svježe.


Krešimir Lacković
HRVATSKA * 22 (11)

FRANCUSKA * 27 (13)

SZEGED – Pick Arena. Gledatelja: 7.000. Suci: Horaček i Novotny (Češka).

HRVATSKA: Pešić (7+0), Šunjić, M. Mandić, Čupić 6(5), Martinović 3, D. Mandić 2, Lučin 4, Gadža 1, Srna 1, Šipić 3, Jaganjac, Mihić, Glavaš, Grahovac, Šušnja 2.

FRANCUSKA: Gerard (12+0), Pardin, Lenne 1, Minne 3, Lagarde, Richardson, Mem 6, Tournat, Karabatić 1, Mahe 2, Fabregas 4, Descat 7(3), Porte 1, Kounkoud 1, Nahi 1, Konan.

SEDMERCI: Hrvatska 5(5), Francuska 3(3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 4 minute (Jaganjac 2, Srna 2), Francuska 2 minute.

Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

Najčitanije iz rubrike