Sport
SAPUNICI NEMA KRAJA

Australci su sve ljući, protiv Đokovića se okrenuli i kolege
Objavljeno 14. siječnja, 2022.

Sapunica s Novakom Đokovićem se nastavlja. Australski ministar imigracija Alex Hawke ni u četvrtak se nije oglasio, ali i dalje ima pravo deportirati srpskog tenisača kući jer je Novak prekršio sveti australski zakon - za ishođenje vize i ulazak u zemlju dao je lažne podatke. Jedan ili više njih, svejedno, činjenica je da Novak mulja i obmanjuje.



Ikona i heroj anitvakserskog pokreta, iako nikada nije javno kazao kako je protivnik cijepljenja, na podmukao način koristi status prvog tenisača svijeta i izruguje se masi, posebice domaćem svijetu u Australiji, koji je gotovo dvije godine zbog koronavirusa bio "zaključan", uz pomoć laži ušao je u zemlju i ne misli je napustiti dok ne odradi posao na prvom Grand Slamu sezone u Melbourneu parku. Australska javnost je nervozna i želi da ministar Hawke što brže donese odluku ili da javno prizna kako u Australiji ne vrijede jednaka pravila za sve. Ministar očito još "važe" činjenice prije nego što donese konačnu odluku, a istodobno australska granična policija istražuje je li Đoković priložio lažnu putnu deklaraciju prije dolaska u njihovu zemlju, ali i sumnjivosti u dokumentima vezanima uz njegov PCR test koji je navodno bio pozitivan u prosincu te njegovo kretanje u danima nakon što je dobio potvrdu da je zaražen koronom. Cijelom svijetu je jasno da u Novakovim "papirima" nije sve čisto, ali kako dani prolaze, odluka ministra bi mogla biti ostanak prvog tenisača svijeta u Melbourneu. Znakovito ili ne, jučer je održan ždrijeb za Australian Open, i to tek nakon što se javnosti obratio australski premijer Scott Morrison. Premijer nije ništa konkretno rekao o slučaju Đoković, pa su iz Melbourne Parka objavili ždrijeb na čijem vrhu stoji Đoković. Znači da računaju kako će branitelj naslova sigurno igrati i ove godine na australskom Grand Slamu.

Veliki dio australske javnosti je bijesan, gotovo dvije godine su zbog korone i lockdowna živjeli pod strogim ključem, a sad im je netko došao u goste i postavio se iznad pravila. Australci su složni: nije mu se smjelo dopustiti da dođe, ali to ne znači da mora ostati. Traže njegovu deportaciju, a ljutiti su i njegovi kolege tenisači. Neki to govore ispod glasa, neki javno:

- Čini se da ne igraju svi po pravilima. Ona bi trebala biti jednaka za sve, a na izbor je pojedincima da odluče hoće li ih slijediti. Ne bih ulazio u to što je pravilno, a što nije. Ja sam napravio ono što je bio uvjet za dolazak u Australiju. Nije mi palo napamet ne poštovati domaćine i pojaviti se necijepljen. Za riskiranje nastupa na Grand Slamu je potrebna hrabrost, no čini se da ne igraju svi po pravilima. Mali postotak njih odlučio je krenuti svojim putem i zbog toga igrači koji su većina izgledaju kao budale - kazao je četvrti tenisač svijeta Stefanos Tsitsipas.

No Đoković ne mari za pravila, zakone, on se i dalje "izruguje" svojim domaćinima, slobodno šeta Australijom, trenira u Melbourne Parku i priprema se za osvajanje svog desetog Australian Opena.



Ivana Liović
Australci traže: deportacija ili neka se javno prizna kako pravila u ovoj zemlji nisu jednaka za sve

Branila sam ga, ali bolje je da ode kući
Jedna od najboljih igračica u povijesti tenisa, osvajačica 18 Grand Slam naslova u singlu i čak 33 u paru, Martina Navratilova, osvrnula se na slučaj Đoković i poručila kako bi Novaku bilo najbolje da se vrati kući.

- Branila sam ga puno puta, a nekad su me zbog toga i napadali. Rekla bih da je to bila slavenofobija, ali definitivno nije bilo pošteno kada se radi o podršci Rafi i Rogeru. Uvijek je igrao na gostujućem terenu i znam kako to izgleda, zato sam i stajala na njegovu stranu, ali sad je drukčije. Cijepljenje možda nije nešto što on želi, ali brojke su zapanjujuće i govore da bi se to trebalo napraviti. Zato, progutaj sve to za dobro, za svoj tim, za sve ljude. Ovo se događa u Australiji, gdje su ljudi zbog korone mnogo propatili i još pate, a on sad želi da za njega vrijede druga pravila. Najbolje bi za Novaka bilo da sebi kaže: ‘U redu, napravio sam pogreške, to nije dobro i idem kući”, kazala je legendarna Navratilova.

Možda ste propustili...

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike