Osijek
STATISTIKA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

U pandemijskoj 2021. niža nezaposlenost i u županiji i u Osijeku
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
RADIĆ: Radimo kako bi kako bismo imali što bolje opće pokazatelje, pa tako i po broju nezaposlenih, ali i novozaposlenih

Godina 2021. ostat će zabilježena po najnižoj nezaposlenosti i na razini Osječko-baranjske županije i na razini Osijeka. Štoviše, za Osijek se evidentiraju dva najbolja rezultata - rekordan je onaj za prosinac.



Redoviti mjesečni Bilten osječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuje kako je u Osijeku u statusu nezaposlen kraj godine dočekalo 4407 osoba, što su 72 osobe manje nego krajem studenoga, ali i 94 osobe manje nego krajem prosinca 2020. To je ujedno i najmanja nezaposlenost u Osijeku u posljednja 24 mjeseca, srušen je i do prosinca najbolji rezultat, onaj iz rujna, kada je zabilježeno 4435 nezaposlenih. Usporedbe radi, 2021. počela je s više od pet tisuća nezaposlenih u Osijeku, u veljači te godine bilo ih je više od 5500. Prijelomni se trenutak dogodio u svibnju, kada je nezaposlenost prvi put pala ispod pet tisuća. Na ove podatke nije ostao imun ni gradonačelnik Ivan Radić, koji je kormilo grada preuzeo u lipnju.

- Radimo sve kako bismo u Osijeku imali što bolje opće pokazatelje, pa tako i po broju nezaposlenih, ali i onih novozaposlenih. Naravno da nećemo stati na ovome, nastavit ćemo razvijati Osijek u svim smjerovima i veselim se još boljim pokazateljima, optimističan je Radić.

​Daniel Srb, poslodavac poduzetnik, vidi barem dva razloga koji su doveli do ovih rezultata.

- Mjera poticanja samozapošljavanja jedna je od najboljih mjera donesenih u posljednjih 20-ak godina i imala je utjecaj na, prije svega, mlade i ambiciozne ljudi koji su se odlučili krenuti putem poduzetništva, a to će biti korak i prema formiranju novih ozbiljnih tvrtki ne samo u našem gradu nego i cijeloj državi. S druge strane, gledano lokalno, činjenica da je rekordno niska nezaposlenost u našem gradu vjerojatno je i posljedica izrazito velike investicijske izgradnje koja postoji u Osijeku i velikih projekata koji se u ovom trenutku izvode - drži Srb.

Krajem prosinca 2021. u Područnoj službi Osijek, za područje cijele županije, evidentirano je 15.285 nezaposlenih osoba, odnosno 45 osoba više nego u prethodnom mjesecu. No ako se podatak uspoređuje s onim iz prosinca 2020., tada su to 2652 osobe (15-ak posto) manje! Nezaposlenost se tijekom 2021. godine smanjivala mjesečno za prosječno 204 osobe. Najmanje nezaposlenih (i) u županiji bilo je u rujnu, kada je 14.670 njezinih stanovnika bilo u evidenciji nezaposlenih.

Stopa zapošljavanja s evidencije Zavoda tijekom prošle godine bila je 41,2 posto, što znači da se na sto novoprijavljenih i nezaposlenih, na temelju ugovora o radu, zapošljavala 41 osoba. Ipak, postoje znatne razlike u stopi zapošljavanja prema završenom obrazovanju. Ona se kretala od 19,3 posto za radnike bez završene osnovne škole, 31,6 posto za one sa završenom osnovnom školom, više od 44,3 posto s četverogodišnjom srednjom školom do 55,5 posto za osobe sa završenim fakultetom.

Gledano prema dobi, najveći udio u registriranoj nezaposlenosti imaju osobe starije od 50 godina te mladi u dobi od 15 do 24 godine - oni zajedno čine polovinu nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji. U odnosu prosinca prema siječnju, najviše je posla bilo za najmlađu dobnu skupinu (od 15 do 19 godina), a najviše onih koji su ostali bez posla bili su u dobnoj skupini od 45 do 49 godina. Nažalost, i dalje raste udio nezaposlenih žena, koje čine 60 posto svih nezaposlenih.

U prosincu su se u evidenciju nezaposlenih prijavile 1224 nove osobe. Najviše je novoprijavljenih došlo izravno iz radnog odnosa (1068), a među takvima najviše je onih koji su na evidenciju osječkog Zavoda stigli zbog prestanaka rada u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane.



Dario Kuštro
VEĆINA NEZAPOSLENIH SA SREDNJOM ŠKOLOM
U evidentiranoj nezaposlenosti osječko-baranjske županije prevladavaju osobe sa završenom srednjom školom (četiri i više godina) te s gimnazijom, kakvih je gotovo trećina ukupno nezaposlenih. Slijede osobe sa završenom trogodišnjom srednjom školom, a najmanje je nezaposlenih (593 osobe) s prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom.

U odnosu prema studenome, u prosincu povećanje broja nezaposlenih dominira kod osoba sa završenom osnovnom školom, a smanjenje kod osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta.

TRGOVINA I PRERADA
Što se tiče zapošljavanja, prema ugovoru o radu, u prosincu 2021. godine zaposlena je 641 osoba, što je 231 osoba manje nego prethodnog mjeseca. Promatrano po djelatnostima, najviše je osoba zaposleno u trgovini i prerađivačkoj industriji.

Rekordno niska nezaposlenost posljedica je izrazito velike investicijske izgradnje koja postoji u Osijeku

samozapošljavanje
JEDNA OD DOBRIH MJERA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike