Osijek
ZA PLASTIKU I BIOOTPAD

Žute i smeđe kante svim kućanstvima
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
U četvrtak, u Višnjevcu je počela podjela 15.500 žutih posuda za plastiku i 16.100 smeđih posuda za biootpad, namijenjenih kućanstvima individualnog stanovanja. Prve je kante korisnicima podijelio gradonačelnik Ivan Radić.

- Građani odvajaju papir, plastiku, biootpad te miješani komunalni otpad, a podjelom ovih spremnika više neće morati koristiti plastične vreće za odvajanje biootpada i plastike - rekao je gradonačelnik Radić te podsjetio kako Grad Osijek sustavno ulaže u gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša.

Pojašnjavajući dinamiku podjele posuda, Mario Turalija, direktor Unikoma, rekao je kako podjela počinje u rubnim dijelovima grada, a nastavit će se prema gradskim četvrtima.

- Plan podjele je takav da ćemo gledati da što prije podijelimo kante. Dijelit ćemo ih u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote, kada su građani kod kuće. Oni koje ne zateknemo kod kuće, mogu se javiti u Unikom i dostavit ćemo im kante na kućnu adresu. Dosad smo ih podijelili oko 2000, i nadam se da ćemo s podjelom završiti za nekoliko mjeseci - rekao je Turalija.

Na ovaj način Grad Osijek u cijelosti zatvara sustav u kojem se otpad odvaja na mjestu njegova nastanka. U osječkoj gradskoj upravi stoga očekuju kako će već ove godine ispuniti zadani europski cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada. Ovom je prigodom istaknuto kako je Osijek jedini od velikih hrvatskih gradova koji neće plaćati penale za otpad u prethodnoj godini, što je rezultat ostvaren akcijom izgradnje infrastrukture (reciklažnih dvorišta), povećanja svijesti, ali i informiranosti građana. D. Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike