Osijek
I KUĆANSTVA DOBIVAJU NOVE SPREMNIKE

Umjesto plastičnih vreća -
kante za plastiku i biootpad
Objavljeno 13. siječnja, 2022.

Grad Osijek započeo je u danas u Višnjevcu s podjelom ukupno 31.600 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada kućanstvima individualnog stanovanja. Riječ je o žutim kantama za prikupljanje plastike, te smeđim za prikupljanje biotopada. Riječ je o ulaganju vrijednom gotovo osam milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava 85 posto sredstava iz EU fondova, dok je 15 posto investicija Grada.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako sve višestambene zgrade u Osijeku imaju mogućnost odvajanja otpada na svome pragu te da će sada to moći činiti i kuće.

- Građani odvajaju papir, plastiku, biootpad i miješani komunalni otpad, a podjelom ovih spremnika više neće morati koristiti plastične vreće za odvajanje biootpada i plastike – rekao je gradonačelnik i podsjetio kako Grad Osijek sustavno ulaže u gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša.

Pojašnjavajući dinamiku podjele posuda, direktor Unikoma Mario Turalija rekao je kako podjela započinje u rubnim dijelovima grada, a nastavit će se prema mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

- Nastojat ćemo što prije podijelitio kante. Dijelit ćemo ih u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće. Oni koje ne zateknemo kod kuće mogu se javiti u Unikom i dostavit ćemo im kante na kućnu adresu, izvjestio je Turalija. D.Ku.

Najčitanije iz rubrike