Tehno
TEST: HONOR 50

Isti kao Huawei pametni telefon, ali s Google uslugama
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Sve snimljene fotografije pregledavat ćemo na prekrasnom 6,57-inčnom OLED zaslonu zaobljenih bridova
Sjećate li se pametnih telefona Honor? Da, baš tako, kao da je prošla cijela vječnost otkad su posljednji put izbacili pametni telefon, no sada su tu, nikad spremniji za nove pohode.

Honor je brend pametnih telefona koji se od svog nastanka povezuje s gigantom Huawei. Iako se formalno odvojio i nema veze s Huaweijem, bilo bi pomalo bedasto reći da najnoviji Honor 50 nema veze s Huawei Nova 9, a s kojim (kako se jasno i vidi) dijeli puno toga. Slično kako, primjerice, Volkswagen i Škoda dijele platformu, motor, mjenjač i elektroniku, tako i Honor 50 s Huawei Nova 9 dijeli puno toga, čak i izgled. Naime, ta dva telefona gotovo su identična.

Izgled za 5


Dakle, iako su formalno razdvojeni, Honor i Huawei sve donedavno bili su itekako povezani, pa ako je vjerovati natpisima, sličnost proizlazi iz činjenice da je ovaj telefon razvijan puno prije formalnog razdvajanja tvrtki. Dakle, u budućnosti ćemo Honor vjerojatno gledati kao puno samostalnijeg igrača koji svoje telefone neće "temeljiti" na nekom drugom modelu. No, iako su slični, ponekad to i nije loše, jer, ruku na srce, Huawei je spram Honora div, a imati dostupne resurse giganta uložene u razvoj telefona nikada nije loše. Honor 50 stigao nam je u izdanju koje će zasigurno obožavati nježniji spol. Naime, unutar rose gold obruča od aluminija smjestila se staklena pozadina u nijansi zlatne prekrivene šljokicama. Prednja strana, dakako također staklena, skriva zaslon. Od tipki tu je samo osnovno – glasnoća i uključivanje, savršeno ako se nas pita.

Poleđinom dominira blago izdignuti dio s fotoaparatima. Naravno, pišemo u množini jer je Honor 50 opremljen četirima kamerama, pa kad smo kod njih, krenimo dalje s fotografskim mogućnostima. Glavna je ovdje 108MP kamera s objektivom f/1.8 i PDAF autofokusom te 4K videom uz Gyro EIS stabilizaciju. Optičke stabilizacije, nažalost, nema, no u nekom višem srednjem razredu nije neobično da nema OIS-a. Tom kamerom zadano se sabija u 9u1 piksel i snimaju 12MP fotke. Uz nju Honor 50 ima i 8MP ultraširoku te još dva 2MP senzora, jedan za makrofotografije i drugi kao senzor dubine. Generalno, fotografije su dobre. Danju su sposobne za odlična okidanja i pružit će veliko zadovoljstvo, no ono će polako kopnjeti kako svjetla bude manje te dolazimo do noćnih, prosječno zrnatih fotografija. Prednja kamera ima 32 MP, a snima portretne selfie fotke i video do 1080p kvalitete, koji će jednako kao i glavne kamere snimati ovisno o svjetlosnim uvjetima, od dobrih do manje dobrih fotografija. Sve snimljene fotografije pregledavat ćemo na prekrasnom 6,57-inčnom OLED zaslonu zaobljenih bridova u FHD+ rezoluciji i sa stopom osvježenja od 120 Hz te odzivom na dodir od 300 Hz.

Google servisi



Nedaća koja je zadesila Huawei uvelike je utjecala na odluke mnogih o kupnji. Iako realno za 99 % korisnika nema prepreka u korištenju pametnih telefona Huawei, jer je na njima moguće pokrenuti sve što i inače trebate na svome Android pametnom telefonu, kod nekih kupaca ipak postoji određena rezerviranost. Iako je, napominjemo, ne bi trebalo biti, a ako je i ima, s vremenom će i ona nestati jer ekosustav koji Huawei gradi raste strahovito brzo i na našem tržištu pokriva gotovo sve aplikacije koje biste trebali. No ako ste ipak neskloni nečem novom, tu je Honor 50. Izgledom dakle identičan, donosi Magic UI 4.2 sučelje Androida, koje je više no slično EMUI sučelju s pametnih telefona Huawei. No, dakako, uz jednu bitnu razliku – ovdje su dostupni Google servisi. Sličnost s Nova 9 nastavlja se u unutrašnjosti, telefon pokreće isti 6nm Snapdragon 778G čip s Adreno 642L grafičkim koprocesorom, 6/8/12GB RAM-a i 128/256GB podatkovne memorije. Memorijske kartice, nažalost, ne podržava. Baterija od 4300mAh nudi dovoljno "soka" za cijeli dan korištenja, a punjač od 66 W telefon puni do 100 % u 38 minuta.

Ukupno gledajući ostatak specifikacija, Honor je s modelom 50 napravio odličan povratnički posao. Međutim, jedna je mana ipak zamjetna. Riječ je o cijeni od oko 4000 kuna. Iako smo očekivali da će kao u neka stara vremena Honor biti povoljniji od modela Huawei, to ovdje, nažalost, nije tako. Je li se Honor time previše poigrao ili će ipak osvojiti srca korisnika koji bi htjeli Huawei s punokrvnim Google uslugama, vrijeme će pokazati.

Marin Režić

Baterija od 4300 mAh nudi dovoljno "soka" za cijeli dan korištenja, a punjač puni do 100 % u 38 minuta.

Honor 50 s Huawei Nova 9 dijeli puno toga, čak i izgled. Ta dva telefona gotovo su identična.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike