Sport
EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Euro počinje, a voljeli
bismo da se odgodi
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Nisu Cindrić, a po novome i Mamić jedini zaraženi. Horvat je planirao priključiti nove igrače, ali i među njima ima pozitivnih

Kalendarski nova godina počinje 1. siječnja, a zaljubljenici u rukomet počnu je doživljavati tek kada završi veliko natjecanje. Ovoga siječnja na redu je Europsko prvenstvo koje danas starta u Mađarskoj i Slovačkoj.



Iskreno, koliko god nas rukomet, posljednjih godina, okupira svakog siječnja, ove godine nakako smo se nadali kako će neka mudra glava reći: sve odgađamo za neka bolja vremena. Na primjer, za lipanj. Bila bi to vrlo dobra i mudra odluka. Jednako mudra kao ona od prije 20-ak godina kada je netko odlučio rukometna prvenstva s kasnog proljeća prebaciti na zimu kada je u većini nogometnih liga stanka. Zima sada nije saveznik rukometa. Lipanj se, iznimno ove godine, otvorio kao "slobodan termin" jer je Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. iz ljetnog termina prebačeno u studeni i prosinac, pa je rukomet mogao biti u sportskom fokusu točno na polovini godine. No nitko o tome nije pošteno ni razmišljao. U predvečerje 15. Europskog prvenstva za rukometaše brojke zaraženih koronavirusom rastu. Raste i broj zaraženih rukometaša pa rezultati PCR testova kroje sastave svih reprezentacija. Tako i hrvatske.

Mamić pozitivan


Nakon dolaska u Szeged i "milijuntog" testiranja svih rukometaša, pozitivan je bio Marko Mamić. Još se jučer čekao test za Luku Cindrića, pa se Hrvoje Horvat nadao njegovu što skorijem dolasku u Szeged. Čak i večerašnjem nastupu protiv Francuza (20.30). Domagoj Duvnjak i dalje provodi terapiju zbog ozlijeđenih leđa. Hrvoje Horvat razmišlja stoga pozvati nove igrače. Ima na to pravo i izvan popisa od 35 igrača koji su sve reprezentacije prije otprilike mjesec dana trebale poslati u EHF. Već je s nekima i kontaktirao. I s onima koje navijači na društvenim mrežama najčešće dozivaju. Nažalost, i među njima ima zaraženih.

- Ne bi bilo korektno otkrivati njihova imena bez njihova dopuštenja. Kontaktirali smo. Neki su pozitivni, a neki tek ozdravili i imaju posljedice - rekao je izbornik Hrvoje Horvat na jutarnjoj virtualnoj konferenciji za novinare.

Ograničenja za novinare


I to je posebna priča. Organizator je za novinare uveo pravilo da je uz COVID putovnicu obvezno i PCR ili antigensko testiranje. I to testiranje treba provesti u Mađarskoj na posebnim punktovima uz "reket", i to najskuplji. Onaj Đokovićev! Slovaci će u dvorane pustiti 25 posto kapaciteta. Mađari su bez ograničenja. Pick Arena u Szegedu, gdje će igrati Hrvatska, može primiti 8300 gledatelja, a dvorana u Budimpešti čak 20.000. Nema ograničenja ni nekih posebnih mjera ni u hotelu u Szegedu gdje su smještene reprezentacije. Gosti hotela miješaju se s rukometašima čak i u vrijeme objeda.

- Zatražili smo da bar budemo sami na jednom katu i što manje u kontaktu s ostalim gostima. U ovakvim okolnostima teško je sačuvati se - mirnim glasom, kao i uvijek, rekao je izbornik Horvat, koji, za razliku od nas, nije pomislio da se ovo Prvenstvo odgodi.

- Tu smo stigli i svi dečki jedva čekaju početak Prvenstva i gore od želje pokazati se u najboljem svjetlu. Ne samo u prvoj utakmici nego u svakoj lopti, u svakom napadu i svakoj obrani. Imamo na početku velikog suparnika, olimpijskog prvaka, i vjerujem da smo spremni - dodao je Horvat.

Tako desetkovana Hrvatska večeras počinje Europsko prvenstvo. Protiv Francuske u Szegedu od 20.30.



Krešimir Lacković
Horvat je mislio

zvati još neke igrače, ali i među njima

ima zaraženih

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike