Kultura
GRADSKI MUZEJ VUKOVAR U 2022.

Posjetitelje očekuju brojni sadržaji, bogatiji negoli prošle godine
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Muzej nastavlja suradnju s Austrijskim kulturnim forumom, Veleposlanstvom Japana i Talijanskim institutom za kulturu

Unatoč povremeno strogim epidemiološkim mjerama, Gradski muzej Vukovar prošlu je godinu odradio u skladu s planiranim programskim aktivnostima i u konačnici zadovoljni su ostvarenim rezultatima.



Nastavljen je veliki broj tradicionalnih manifestacija prema kojima je Muzej poznat diljem Hrvatske, ali i izvan njezinih okvira, zbog kojih su u proteklom razdoblju ovjenčani brojnim nagradama. I na taj način pokazali su kako organiziraju programe za ljubitelje likovne umjetnosti i glazbe, ali i daju značajan obol u prezentaciji i očuvanju tradicije i kulturne baštine.

16 plakata


Uz te programe, koji su privukli pozornost nemalog broja posjetitelja, svakako treba istaknuti kako je Gradski muzej Vukovar prošle godine pripremio značajnu outdoor izložbu na osam obostranih panela, odnosno 16 plakata, kojom je predstavljena bogata kulturno-povijesna baština Vukovara i grad u sadašnjosti, u povodu obilježavanja 790 godina slobodnog kraljevskog grada Vukovara.

Ravnateljica Ruža Marić podsjetila je kako je 2021. godina bila iznimno važna za Vukovar, upravo stoga što mu je 1231. godine herceg Koloman dao Povelju slobodnog kraljevskog grada.

- Moja je ideja bila da tih 790 godina dokumentiramo širom poviješću cijeloga prostora, jer je i taj dokument dan gradu koji je već formiran. Grad je nastao na temeljima prapovijesti, odnosno prvih živih nalaza iz vremena paleontološkog razdoblja. Na taj smo način prikazali veliki vremenski raspon, važnost određenih povijesnih događaja, ali i spomeničkih kategorija, pa smo naznačili i poznati geološki spomenik prirode "Gorjanovićev praporni profil", arheološku prošlost grada s naglaskom na arheološki lokalitet Vučedol te tri važna datuma i razdoblja u razvoju Vukovara koji se potvrdio kao sjedište županije - rekla je Marić.

Kada je riječ o izložbenom dijelu, kustos likovnih zbirki Zoran Šimunović izjavio je kako im epidemija koronavirusa nije otežala rad u organizacijskom smislu.

- Likovne izložbe uglavnom nisu događaji za masovna okupljanja, epidemiološke su nam mjere dopuštale dostatan broj ljudi u galeriji i paviljonu, pa u tom smislu nismo gotovo ništa morali prilagođavati. Prilagodbe je bilo u situacijama kada su nas posjećivala osnovnoškolska djeca, pa doista ne mogu reći kako smo imali problema. Korona nam u smislu dogovaranja, suradnje i realizacije nije ništa otežala, ali je utjecala na posjet stranaca, ponajprije stoga što kruzeri nisu dolazili u Vukovar u značajnijem broju. Sadržaje smo nastavili u istom obliku, izložbe nam nisu bile u digitalnom formatu, nego otvorene za javnost, samo u nekim slučajevima nije bilo službenih otvorenja ili smo izložbe otvarali jedan dan za medije, a potom su od idućega dana bile otvorene za posjetitelje - naveo je Šimunović.

Važna uloga


Kada je riječ o ovoj godini, u planu je ugostiti šest-sedam autora u izlagačkom dijelu rada Muzeja, a ukupno gledano, prema Šimunovićevim riječima, sadržaj bi trebao biti jači negoli prošle godine. Najavio je izložbe likovnih umjetnika koji već dugo djeluju na umjetničkom polju u Hrvatskoj, ali i nastavak prezentacije mladih autora, s tim da bi prva takva izložba trebala biti postavljena već u veljači.

- Osim toga, iznimno je važno što nastavljamo suradnju s Austrijskim kulturnim forumom, Veleposlanstvom Japana i Talijanskim institutom za kulturu, odnosno odjelima za kulturu pri ministarstvima vanjskih poslova tih država. Za koncerte mi je teško unaprijed govoriti, jer će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji, no posve je sigurno da ćemo, uz nastavak realizacije programa u okviru tradicionalnih muzejskih manifestacija, i ove godine privlačiti posjetitelje u naš muzej i imati važnu ulogu u kulturnom životu Vukovara - poručio je Šimunović.



Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike