Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA U OSIJEKU

U zatvor zbog pokušaja razbojstva
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Sada 20-godišnji mladić osuđen je na godinu dana maloljetničkog zatvora i godinu dana liječenja od ovisnosti zbog pokušaja razbojstva. Županijski sud u Osijeku, vijeće za mladež, proglasilo ga je krivim jer je 5. listopada 2017. ušao u trgovinu "Lukas 2", preko usta i nosa stavio je tamni šal, na oči sunčane naočale, a na glavu vunenu kapu. Držeći kuhinjski nož u jednoj ruci, drugom rukom je iz hlača izvadio plastičnu vrećicu te ju bacio na pult blagajne i rekao djelatnici trgovine da u nju stavi sav novac. Pljačka mu nije uspjela jer je trgovkinja s obližnjeg pulta uzela odvijač i vičući rekla da mu ne da novac i da joj se približi ako smije. Razbojnik se okrenuo i pobjegao.

Na sudu je mladić rekao da se ne smatra krivim i dalje se branio šutnjom. Potom je reproducirana snimka prvog ispitivanja. Iz snimke proizlazi da je bio u to vrijeme slabog imovnog stanja te je popio puno tableta tog dana. Trebao je popiti dvije, tri tablete, a uzeo je ih je više od deset. Inače, u blizini te trgovine živi mu baka te je on još kao dijete išao kupovati u nju. Napomenuo je i kako je imao prometnu nesreću, bio je u komi i jedva je ostao živ. Na kraju ispitivanja rekao je da priznaje da je počinio ovo djelo, nije bio svjestan što je napravio i kaje se zbog toga te da to ne bi više napravio. Spreman je ispričati se prodavačici.

Socijalna radnica je u svom iskazu sudu navela da je razgovarala sa sada 20-godišnjakom u Zatvoru u Osijeku koji joj je tada rekao da konzumira marihuanu čak i u zatvoru?! Maloljetnikov otac sam je u Centru rekao da je sin iz njegova ureda ukrao 60.000 eura koje je potrošio na odjeću, alkohol i kocku. Otac je Centru rekao da nema kontrolu nad sinovim ponašanjem, a zna da se majka obraćala Centru tražeći pomoć te je pokazivala brigu. Stav Centra bio je da je maloljetniku opravdano izreći maloljetnički zatvor jer će tamo imati potpunu medicinsku skrb i kontrolu nad svojim ponašanjem, a moći će se obaviti prekvalifikacija i imati prema njemu individualan pristup.

- Sud smatra da se jedino izrečenom kaznom maloljetničkog zatvora može potpuno ostvariti svrha kažnjavanja, ali istodobno djelovati na optuženika da se više ne javlja kao počinitelj kaznenih djela - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude. S.Lacić
Možda ste propustili...

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

Najčitanije iz rubrike