Novosti
SVJETSKA BANKA O HRVATSKOM GOSPODARSTVU

Zbog poremećaja izazvanih pandemijom i jačanja inflacije prognoziran malo niži rast
Objavljeno 12. siječnja, 2022.

Svjetska banka (SB) blago je snizila prognozu rasta hrvatskog i svjetskog gospodarstva u 2022., ističući neizvjesno okruženje kontinuiranih poremećaja povezanih s pandemijom i jačanje inflacije.



Svjetska banka sada prognozira rast hrvatskog gospodarstva u 2022. godini od 5,4 %, nasuprot procjeni o 6 % rasta iz listopada 2021. godine. Procjena za 2021. znatno je poboljšana, sa 7,6 na 9,4 %. U 2023. hrvatsko gospodarstvo trebalo bi po SB-u porasti za 4,4 %, 0,2 % snažnije nego što su predviđali lani. Među ostalim zemljama Europe i središnje Azije (ECA) Bugarska bi u 2022. trebala zabilježiti rast aktivnosti za 3,8 %, Rumunjska 4,3 %, Poljska 4,7 %, a Mađarska za 5 %. Gospodarstvo je u toj regiji 2021. poraslo za 5,8 %, kažu, budući da se domaća potražnja oporavila snažnije od očekivanoga. Oporavak regije dodatno su poduprli jačanje aktivnosti u eurozoni i više cijene sirovina, ubrzavajući rast izvoza i povećan priljev inozemnih doznaka, ističu.

Novi podaci sugeriraju da će novi val pandemije izazvati stroža ograničenja mobilnosti u samim zemljama i međunarodne zabrane putovanja. Nove inozemne narudžbe smanjuju se zbog slabljenja vanjske potražnje i uskih grla u opskrbi, a slabi i povjerenje potrošača, jer raste broj novooboljelih, inflacija i regulatorna nesigurnost. SB procjenjuje da će rast gospodarstva regije ECA u 2022. usporiti na 3 %, a posebno su ugrožene zemlje slabije procijepljenosti. Rast će dalje usporavati u 2023. (2,9 %) s ukidanjem fiskalne potpore, predviđaju. Nakon snažnog oporavka globalno gospodarstvo ulazi u fazu izraženog usporavanja, zbog novih prijetnji širenja zaraze, jačanja inflacije, duga i nejednakih prihoda.

Procjenjuju da je svjetsko gospodarstvo 2021. poraslo za 5,5 %, a u 2022. rast će usporiti na 4,1 %, te na 3,2 % u 2023., jer će splasnuti naglo probuđena potražnja, uz manje poticaje. Brzo širenje omikrona može donijeti nove poremećaje, a među rizicima izdvajaju znatno usporavanje velikih gospodarstava, uključujući SAD i Kinu, koje će utjecati na potražnju u onima u nastajanju i razvoju. "Svjetsko gospodarstvo istodobno se suočava s COVID-om, inflacijom i neizvjesnošću u kreiranju političkih mjera, s obzirom na to da su državna potrošnja i monetarna politika zakoračile u posve nepoznate vode", kaže predsjednik grupe Svjetske banke David Malpass. "Usmjeravanje više zemalja na povoljan put rasta zahtijeva koordinirano međunarodno djelovanje i sveobuhvatan set nacionalnih mjera", poručio je. I.Bošnjak/Hina
Svjetska banka ujedno je snizila prognozu rasta svjetskog gospodarstva za 2022. godinu za 0,2 posto