Svijet
JAVNA POTPORA PROTIVNIKU CIJEPLJENJA

Bratić: Ne vjerujem da je Vučićeva reakcija prema Đokoviću iskrena
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Srbijanski državni dužnosnici javno su stali na stranu tenisača Novaka Đokovića koji je zbog problema s vizom i odbijanja da se cijepi u sukobu s vlastima Australije. Đoković se svojim ponašanjem prometnuo u svojevrsnog vođu antivakserskog pokreta u svijetu i izrazi potpore od vodećih političara Srbije vjerojatno su jedini takav primjer u svjetlu borbe protiv pandemije i stava svjetske zajednice da je cijepljenje nužno radi zaustavljanja širenja COVID-19. Srbija je, podsjetimo, jedno vrijeme prednjačila po broju kupljenog cjepiva iz Rusije i Kine, ali i po procijepljenosti stanovništva.

Nekoliko politologa i političara koje smo zamolili za komentar ovakvog ponašanja državne vlasti nije se odazvalo našem pozivu osim beogradskog odvjetnika Dušana Bratića, poznatog po obrani osumnjičenih za počinjenje ratnih zločina u Hrvatskoj. “Sloboda je da čovjek radi ono što želi, ali da time ne ugrožava i ne smeta druge ljude. To vrijedi i za Đokovića. Sve ostalo je nasilje. Od sve djece čiji su roditelji imali novca za tenis, Đoković je bio najuporniji i danas najbolje na svijetu lupa tenisku lopticu, ali nije medicinski stručnjak, iako takvih ambicija ima. Predsjednik Srbije prvi se cijepio i osigurao svim građanima cjepivo i, poznajući njegove principe, ne vjerujem da je reakcija iskrena, već je vezana činjenicom da je Đoković omiljen u Srbiji, njezin državljanin i da bi šutnja nasuprot podrške naroda bila neprimjerena. Danas su, nažalost, mnogi postupci političara rezultat konformističkog proračuna u odnosu prema javnosti”, smatra Bratić. M.Flego
SKRETANJE POZORNOSTI
Željko Bodrožić, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za N1 je je rekao kako smatra da je srpskim vlastodršcima “saga iz Australije dobro došla jer je skrenula pozornost s toga da nam se sustav raspada”. Prema njemu, Srbi imaju “jako neodgovaran odnos”. “Podržavamo ljude koji nisu cijepljeni i borimo se protiv cijelog planeta, to je za mene zabrinjavajuće”, rekao je Bodrožić. On se nadao da će Đoković doći u Srbiju i javno se cijepiti i tako biti primjer drugim ljudima. “Međutim, nije to učinio, a u međuvremenu se družio s pet-šest ‘šamana’ sa svih svjetskih meridijana, što sve dovodi u pitanje njegov sportski ugled”, rekao je Bodrožić za N1. Podsjetimo da je, među ostalim, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio australsku vladu za maltretiranje i progon Novaka Đokovića.

Najčitanije iz rubrike