Osijek
DOBRI TURISTIČKI REZULTATI

Jurić: I stranci i domaći cijene drukčije iskustvo
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Gosti rado dolaze i vraćaju se i zbog iskrenosti domaćina te cijena uz koje se "može disati"

Turizam u Osječko-baranjskoj županiji, kada govorimo o kalendarskoj 2021. godini, zaslužio je vrlo visoku ocjenu, kako smo nedavno mogli čuti prilikom otvaranja dvodnevne manifestacije HeadOnEast, koja je bila uspješno uklopljena u Adventiranje u Osijeku.



Iako je pandemija i dalje vrlo ograničavajući čimbenik, brojke koje su u kontekstu turizma zabilježene u godini iza nas približile su se onima iz rekordne 2019. Kada govorimo o noćenjima, u odnosu na 2020. godinu zabilježen je 50-postotni rast, a gosti koji su dolazili uživati u čarima Slavonije i Baranje u najvećem su broju, u skladu s pandemijskim ograničenjima, dolazili iz Zagreba, Istre i Dalmacije, dok su među gostima iz inozemstva prednjačili oni iz Njemačke i zemalja u okruženju, u prvom redu Austrije i Mađarske. Svi su se oni u prosjeku zadržavali dvije i pol noći.

Direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, ističe kako se naš turizam vraća na put na kojem je bio 2019. godine.

- U usporedbi s rekordnom, 2019. godinom, u minusu smo 23 posto kada je riječ o noćenjima, što će reći da se polako vraćamo na pravi put i da možemo biti optimistični. Definitivno su i stanovnici Hrvatske otkrili Slavoniju i Baranju, očekujemo da će se taj trend zadržati - rekla je Jurić.

Dodaje da tko god dođe u Slavoniji i Baranju, uvijek im se rado vraća, ponajprije zbog potpuno novog, drukčijeg iskustva, iskrenosti domaćina i cijena uz koje se “može disati”.

- To je jako dobra formula, uz svu količinu i ukupnost sadržaja koji se nude u Slavoniji i Baranji, gdje je upravo Osječko-baranjska županija nositelj turizma, s obzirom na to da 64 posto ukupnih noćenja u pet slavonskih županija otpada na OBŽ - ističe Jurić.



Ivan Alilović
50 %

više noćenja u odnosu na prethodnu godinu ostvareno je u OBŽ-u u 2021., čime smo se približili rekordnoj 2019.

NAJVEĆI MAMAC - AUTENTIČNA PONUDA
Najveći adut Slavonije i Baranje i dalje je autentičnost. Svaki ljubitelj putovanja najsretniji je kada upoznaje nešto novo i drukčije, a upravo je to ono što nudi naše podneblje.

- Naš je veliki mamac i dalje autentična ponuda. Tko god je došao od stranaca, reagirao je riječima: “Konačno prava Hrvatska!”. Ništa nije fabricirano ni umjetno, to je susret s pravim proizvođačima, vinarima i ugostiteljima, rekla bih da možemo dodatno iskoristiti tu (neopravdano) nisku razinu očekivanja od Slavonije i Baranje - ističe direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.

Najčitanije iz rubrike