Mozaik
NATJEČAJ "JER SVIRATI SE MORA 2"

Pomoć za brojne koncerte u Osijeku i diljem Slavonije
Objavljeno 12. siječnja, 2022.

Stručna komisija Hrvatske glazbene unije završila je ocjenjivanje više od 300 pristiglih prijava za akciju “Jer svirati se mora 2” u kojoj će se distribuirati sedam milijuna kuna pomoći za organizaciju koncertnih aktivnosti s ciljem ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera.



Među prijavljenim projektima koji su ispunili zadane kriterije odabrano je njih 237, unutar kojih će se izvesti više od 400 koncerata do kraja lipnja ove godine. Tako će pomoć dobiti dvostruko više koncerata negoli u prošlogodišnjoj, prvoj akciji “Jer svirati se mora”. Pred komisijom je bio posebno izazovan zadatak, jer su organizatori u svojim prijavama naveli više od 30 milijuna kuna troškova, a za pomoć je na raspolaganju bilo utvrđenih sedam milijuna. Stoga je svaka prijava višestruko provjeravana i procjenjivana, te su na temelju pristigle dokumentacije donesene odluke kojima će se pokriti neki dijelovi tehničkih troškova za odobrenih 237 projekta. Treba posebno naglasiti da su sredstva pomoći usmjerena isključivo na pokrivanje dokumentiranih tehničkih troškova organizacije koncerata (poput najma razglasa, dvorana/prostora, zaštitarske službe itd.) te se ne smiju koristiti za isplatu umjetničkih honorara. Sada slijedi sklapanje ugovora sa svakim pojedinom organizatorom po svakom pojedinom odobrenom projektu, na temelju čega će se isplatiti odobrena sredstva. Nakon realizacije projekata organizatori će, kao i prošle godine, morati detaljno dokumentirati i opravdati sve troškove i uplate koji se odnose na primljena sredstva.



Najviše, 450.000 kuna, dobio je Parni valjak za svoju hrvatsku turneju. Niz je koncetrata u Slavonskom Brodu dobilo pomoć: Maja Posavec, Massimo, Neno Belan i Fiumens, Urban & 4, Petar Grašo, Silente, Rundek itd. Mayales su za “Domovina tour”, s kojom dolaze i u osječku Staru pekaru, dobili 30.000 kuna. Osječki Fluentes je za četiri koncerta dobio 40.000 kuna. Aklea Neon je za koncert u osječkom Kulturnom centru dobila 5000 kuna. Niz koncerata pod naslovom “Jer svirati se mora 2” održat će se u Horn Pubu u Virovitici tijekom godine, za što su dobili 10.000 kuna. Za tri koncerta, među kojima je i osječki, Marko Kutlić i Matija Cvek dobili su 50.000 kuna, a Amira Medunjanin, koja također dolazi u Osijek, 40.000 kuna. Gibonni je za četiri koncerta, među kojima je onaj u Županji, dobio 100.000 kuna.



Za koncerte u Staroj pekari u Osijeku po 20.000 kuna dobili su Edo Maajka, ABOP te Kandžija, ST!llness i Antenat. U osječkom Epicu nastupaju Kuku$, Z++ i Porto morto pa su dobili poticaj, kao i Drito festival u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek. Josipa Lisac je za turneju na kojoj dolazi i u Osijek i Požegu dobila 60.000 kuna. Poticaj za turneju “35 godina” s kojom dolazi u Osijek dobilo je i Hladno pivo, kao i TBF, koji dolaze u svibnju te Jura Stublić i PipsChips&Videoclips u lipnju. Đakovački dvodnevni rock-festival dobio je 60.000 kuna, a vukovarski 4. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” 40.000 kuna. Za koncert u Vinkovcima pomoć je dobila i Sara Renar, kao i Psihomodopop za koncert u Starom Petrovom selu. T.Kvorka
RAZNOVRSNO
Akcijom će se stilski također pokriti raznovrsni sadržaji: od podržavanja baštine, preko koncerata klapa, tamburaša ili veterana hrvatske zabavne glazbe, kao i jazza, rocka i popa, pa sve do modernih, avangardnih i underground izvođača rocka ili elektronske glazbe. Podršku su dobili kako klupski nastupi tako i koncerti ili turneje u kazalištima, koncertnim dvoranama, na otvorenim prostorima ili u sportskim objektima.

Najčitanije iz rubrike