Ekonomija
MOGUĆ ODLJEV KAPITALA I SLABLJENJE DOMAĆIH VALUTA

MMF: Gospodarstva u nastajanju moraju se pripremiti za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u
Objavljeno 12. siječnja, 2022.
Gospodarstva u nastajanju moraju se pripremiti za podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, a ako ga Fed ubrza, mogla bi se suočiti s odljevom kapitala i slabljenjem domaćih valuta, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Američko gospodarstvo trebalo bi snažno rasti, a inflacija bi u drugom dijelu godine trebala oslabiti, napisali su MMF-ovi ekonomisti u objavi na blogu.
Američka središnja banka najavila je u prosincu da će zbog jačanja inflacije ubrzati tempo gašenja monetarnih potpora gospodarstvu u koronakrizi, podsjećaju. Bude li ih gasila postupno, uz jezgrovite i jasne poruke, to neće u većoj mjeri utjecati na gospodarstva u nastajanju, jer će inozemna potražnja ublažiti udarac većih troškova financiranja, drže MMF-ovi stručnjaci. No, Fed bi mogao ubrzati tempo podizanja kamatnih stopa budu li cijene rasle snažnije no što se očekivalo, zbog rasta plaća u velikom broju sektora, odnosno dugotrajnih poremećaja u opskrbi, dodaju.
"Gospodarstva u nastajanju trebala bi se pripremiti za potencijalno intenziviranje gospodarskih turbulencija", poručuju, ističući rizike bržeg podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u i opetovanog širenja zaraze koronavirusom. Čelnik Fedovog ogranka u St. Louisu James Bullard rekao je nedavno da bi središnja banka mogla podići kamatne stope već u ožujku, nekoliko mjeseci ranije no što se očekivalo, i da je sada u "poziciji" da još agresivnije krene u borbu protiv inflacije, bude li potrebno. Ubrza li Fed podizanje kamatnih stopa, to bi moglo uzdrmati financijska tržišta i pooštriti uvjete financiranja na globalnoj razini, a ako paralelno oslabi američka potražnja i trgovina, rezultat bi moglo biti povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju i slabljenje njihovih valuta, ističu. Tržišta u nastajanju s visokom razinom javnog i privatnog duga, velikom izloženošću stranim valutama i nižim saldom na tekućim računima platne bilance već bilježe veća kretanja domaćih valuta prema dolaru, napominju u MMF-u. H

Možda ste propustili...

VIŠE OD POLOVINE ISPITANICA NAPUSTIT ĆE POSLODAVCA

Zabrinjavajuće velik broj žena pati od sindroma izgaranja na poslu

AKTIVNIH JE STANOVNIKA U HRVATSKOJ VIŠE OD 1,69 MILIJUNA

U travnju je bilo više zaposlenih nego u ožujku

POMOĆ INVESTITORIMA I IZVOĐAČIMA

Indeksacija će spasiti realizaciju projekata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INICIJATIVU POKRENULA HRVATSKA

Poljoprivrednicima EU-a pomoć do 15 tisuća eura

2

OPORAVAK ROBNE RAZMJENE

Rast izvoza u Italiju za čak trideset posto

3

OD 26. DO 28. SVIBNJA KONFERENCIJA "GO – GRAŠEVINA OSIJEK"

Najbolje graševine iz Hrvatske stižu u Osijek