Kultura
VRHUNAC TEORIJSKO-KRITIČKOG OPUSA

Nataša Govedić objavila "Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva"
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Hrvatski centar ITI objavio je knjigu “Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva”, teatrologinje i kritičarke Nataše Govedić, interpretacijski priručnik o metodologiji dramskoga stvaralaštva ocijenjen kao vrhunac njezina teorijsko-kritičkog opusa. Govedić od 1995. godine radi kao nezavisna znanstvenica, književna, kazališna i filmska kritičarka te predavačica teatrologijskih kolegija u Centru za ženske studije, Centru za mirovne studije te na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Jedna je od osnivačica dvotjednika za kulturna i društvena pitanja Zarez, aktivistica za dječja prava i autorica dvije knjige za djecu. Kako ističe filmolog Hrvoje Turković, iako pisana da posluži kao priručnik za dramaturge i scenariste, knjiga “Stil za stil: živa rampa adapt-autorstva” zapravo je izvorno-istraživačka knjiga, usredotočena da pronikne u kompleksnost dramskog stvaralaštva u kazalištu, filmu, TV serijama i stripovima, u njegovu varijabilnost i njegove složene intertekstualne i interakcijske odnose s raznovrsnim kulturnim kontekstima.

- Autorstvo nikada ne započinje od nule. Forma je stara, ali ne i zatvorena. Prije drsko inkluzivna i krajnje fleksibilna. Gladna eksperimenata. Zbog toga kompetencija u umjetnosti zahtijeva pismenost u slojevitosti skrivene i neskrivene napravljenosti umjetničkog djela. Možemo to i ovako formulirati: premda zbilja svaki umjetnički iskaz jest dio opće intertekstualnosti, naše stvaralaštvo ili adapt-autorstvo prije svega je intervencijska metoda - kazala je Govedić o knjizi.

Ona nema samo distancirani, panoramski pogled nad stvaralačkom lokacijom, nego se usuđuje izabrati jedan fragment prethodne artikulacije i nad njim zatim provesti i vrlo specifičnu razgradnju, rekompoziciju, reorganizaciju. Što dublje ulazimo u stvaralaštvo, to više shvaćamo i koliko umjetnosti međusobno dugo i detaljno razgovaraju, prevodeći slike u riječi, riječi u geste, geste u slike, slike natrag u riječi.

- Pitanje ‘da li stvarate’ moglo bi se i ovako formulirati: čujete li koliko različitih jezika - socijalnih, estetičkih i etičkih, filozofskih i političkih - istovremeno govori jedno dobro postavljeno pitanje, jedan prijelomni lik, jedna antologijska fotografija? Jeste li se spremni otvoriti tom dijalogu? - poručuje Govedić. H
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike