Kultura
MIRO GAVRAN PREDSJEDNIK MATICE HRVATSKE

Pokrećemo izradbu Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku
Objavljeno 11. siječnja, 2022.
Uz prvu Matičinu tribinu, i to na temu uvođenja eura, bit će pokrenut i podcast

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran predstavio je u ponedjeljak program obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske te najavio izradbu Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku.- Formirali smo radnu skupinu za izradbu Nacrta Zakona o hrvatskom jeziku - rekao je Gavran na konferenciji za medije te dodao kako su u toj skupini akademici August Kovačec, Stjepan Damjanović, Mislav Ježić te jezikoslovci Tomislav Stojanov i Mario Grčević. Naglasio je da će uz petoricu uglednih jezikoslovaca Nacrt pripremiti i tri pravnika, a supotpisat će ga i hrvatski književnici, nakon čega će biti upućen u Hrvatski sabor. Najavio je i da će Matičina izdanja ubuduće biti plasirana u veleposlanstva i lektorate hrvatskoga jezika diljem svijeta.

Inzistiramo na dobroj atmosferi i uzajamnom poštovanju, povećanju broja članova, osnivanju novih ogranaka i obnovi zamrlih te pojačanoj aktivnosti odjela Matice hrvatske, rekao je predsjednik Matice, i dodao kako se u ograncima u Hrvatskoj i BiH te diljem svijeta planira više od 500 različitih kulturnih, znanstvenih i stručnih događaja.

Gavran je najavio i pokretanje tribine "Sučeljavanja u Matici hrvatskoj". Prva će biti o uvođenju eura u Hrvatskoj, a u raspravi će sudjelovati Damir Zorić, Mladen Vedriš. Drago Jakovčević i Ljubo Jurčić, napomenuo je. Slijedit će tribine "Demografska perspektiva Hrvatske", "Sigurnosni aspekt migrantske krize", "Etika i pandemija", "Prijepori oko gradnje hidrocentrale Kosinj", "Položaj Hrvata u BiH" te druge.

Istaknuo je i da će se uz prvu tribinu pokrenuti i podcast te dodao da će predstavljanjem Matice na fakultetima u Hrvatskoj i inozemstvu nastojati privući mlade članove u Maticu hrvatsku. Podsjetio je da su već potkraj prošle godine prostor namijenjen ograncima MH u dvotjedniku "Vijenac" povećali s jedne na dvije stranice te dodao kako planiraju i proširenje u obliku priloga na osam stranica pod naslovom "Ogranci i odjeli". Najavio je poboljšanje rada mrežnih stranica te dodao da će danas, 11. siječnja, biti objavljena bibliografija 33. broja "Hrvatskoga tjednika", uključujući i 34., zabranjeni broj, da svima budu dostupni. Gavran je najavio i održavanje sajma knjiga u Zagrebu na kojemu će se moći nabaviti knjige, kako one tiskane u središnjici, tako i one što su ih objavili ogranci.

Potpredsjednik Matice hrvatske Mario Jareb istaknuo je da će 180. obljetnica Matice biti obilježena i tiskanjem prigodne poštanske marke. Obilježavanje obljetnice počet će svečanom akademijom 21. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu, napomenuo je, dodavši da će Matica organizirati i simpozije Matičini predsjednici, posvećene pokojnim predsjednicima te ustanove.

Književni tajnik Božidar Petrač najavio je, između ostaloga, izlazak izabranih djela Vesne Parun i Slavka Kolara, koji će biti objavljeni u knjižnici Stoljeća hrvatske književnosti.

Gospodarski tajnik Matice Ivica Nuić najavio je znatniju suradnju gospodarstva s Maticom hrvatskom te dodao da se u tom smislu uvode zlatni, srebrni i brončani donatori.

Glavni tajnik Mario Dominiković najavio je ishođenje dopuštenja knjižari Matice hrvatske da prodaje knjige i drugih nakladnika. Dodao je i kako posebnu pozornost treba posvetiti traženju kvalitetnih izvora financiranja obnove zgrade Matice hrvatske.

Matica hrvatska danas ima približno četiri tisuće članova, 123 ogranka, od kojih 100 u Hrvatskoj, 14 u BiH te diljem svijeta. Matica djeluje u 20 odjela u Zagrebu, a ima 31 zaposlenoga u središnjici. H
Možda ste propustili...

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA U SLATINI GOSTOVAO NIK TITANIK

Izložba “Kronika hrvatske gluposti”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

”Rock’n’roll bajka” raspjevana predstava o rockerima školarcima

2

PROLJETNA KONFERENCIJA KINO-MREŽE

Fabric Fabijanac nova predsjednica

3

“KIPAREVO SVJEDOČENJE VJERE”

Kuzma Kovačić izlaže u đakovačkoj katedrali