Osijek
ULAGANJA U BUDUĆNOST

Bilje postaje općina po mjeri najmlađih
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Demografske mjere i politike za mlade evidentno postižu uspjeh još od 2013. godine od kada Općina Bilje sustavno ulaže u mladost kao zalog za budućnost Bilja i ostalih općinskih sela.

- Rijetko se neka manja općina i grad naše veličine može pohvaliti tolikim brojem stipendista. Mi prepoznajemo potrebe mladih i u tome smo im kao partner i podrška od malih nogu do završetka školovanja i zapošljavanja. Evo počinje i provedba projekta "Vrtić po mjeri obitelji", nastojimo sve što možemo sa sustavnim financiranjem pomagati mladež. U jednoj proračunskoj godini planirano je 500.000 kuna samo za stipendije srednjoškolaca i studenata. Za osnovnoškolce Općina sufinancira produženi boravak, prehranu i nabavu školskih potrepština. Financiramo nagrade u vrijednosti od 500 kuna za najbolje učenike naših osnovnih škola. Srednjoškolcima sufinanciramo prijevoz tako da je za učenike u konačnici besplatan. Sagradili smo novi vrtić Kopačevljanima, obnovili dječja igrališta… Novi projekt u DV Grlica osigurat će djeci produljeni boravak u vrtiću uz aktivnost plesa i gimnastike, učenje engleskog jezika, malih znanstvenika i brojnih drugih aktivnosti, za djecu besplatnih, a predviđeno je zapošljavanje stručnog kadra kako bi se najmanjima osigurala najbolja skrb – kaže općinski načelnik Željko Cickaj.

Također, Općina Bilje zajedno s Kulturnom razvojnim centrom pokrenula je djelovanje udruge za mlade Sigma te je izabran i novi Savjet za mlade.

- Kao jedinica lokalne samouprave osluškujemo potrebe mladih u zajednici pri donošenju lokalnih programa, a najefikasniji mehanizam za uključivanje mladih u donošenje odluka na lokalnoj razini su savjeti mladih i udruge za mlade. Savjet mladih predstavlja konzultativni mehanizam nama predstavnicima vlasti koji imamo zadatak donositi službene političke odluke kojima utječemo na ravnopravno uključivanje mladih u procese donošenja kvalitetnih odluka u odnosu na potrebe mladih osoba u našoj zajednici - smatra Cickaj. D.Pejić
Najčitanije iz rubrike