Kultura
LIKOVNOST U HRVATSKOJ 2021. GODINE

Muzejska sezona kratka, najviše posjetitelja - online
Objavljeno 10. siječnja, 2022.
Naruku im je išla dobra turistička sezona u kojoj je zaustavljen pad broja posjeta

Muzeji su se zbog pandemije i u 2021. našli u nezavidnoj situaciji, manje posjetitelja i prihoda “novo normalno” je za sektor u cijelome svijetu, a hrvatske, osobito zagrebačke muzeje u oporavku, dodatno opterećuju i posljedice prošlogodišnjih potresa.Proteklu godinu muzeji se nisu zatvarali zbog koronavirusa, štoviše među sigurnijim su mjestima što se tiče potencijalne zaraze, a naruku im je išla i dobra turistička sezona zahvaljujući kojoj je pad posjeta muzejima djelomično zaustavljen. Prema anketi Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) od ove jeseni, pet hrvatskih muzeja s najviše posjetitelja prošlih godina ovoljetna je dva turistički najjača mjeseca zabilježilo porast posjećenosti od 84,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno 70 posto posjećenosti tijekom pretpandemijskog ljeta 2019. Ravnateljica MDC-a Maja Kocijan kaže kako se “COVID burn-out”, iscrpljenost koronom, počeo osjećati i u muzejskom sektoru koji je globalno pokošen pandemijom, muzeji se u nekim zemljama zatvaraju četvrti put, izgubljene su milijarde dolara... Podatci o posjećenosti za cijelu Hrvatsku i cijelu 2021. znat će se uskoro, no očekuje se da će ukupan broj posjetitelja biti mnogo sumorniji jer sezona je trajala kratko, školskih je posjeta manje, a više od polovine zagrebačkih muzeja zatvoreno je, očekuje selidbu i obnovu.

- Treba imati na umu da se više od pola svih muzejskih predmeta RH, 57 posto, čuva upravo u zagrebačkim muzejima, a od njih 33 šesnaest je potpisalo ugovore o obnovi sredstvima EU fonda solidarnosti - dodala je Kocijan. Među njima su Muzej za umjetnosti i obrt, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Hrvatski športski muzej, Hrvatski školski muzej, neki su već napustili zgradu, a drugi su u tom procesu. Hrvatski muzeji nastavili su se snalaziti preko online platformi i društvenih mreža, a prema MDC-ovu istraživanju, prvom takve vrste, muzejske je postove pregledalo 17 milijuna online posjetitelja.

Moderna galerija ove je godine promijenila ime u Nacionalni muzej moderne umjetnosti, čime su napokon jasnije definirani smisao i uloga te institucije koja ima 11.000 ponajboljih ostvarenja moderne hrvatske umjetnosti. Muzej je u proteklom razdoblju redovito postavljao izložbe, među kojima se ističu “Slava: Hrvatske umjetnice pozdravljaju Kiki Smith” te “Fragmenti melankolije” utemeljenu na kustoskom konceptu Željka Marciuša.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) imao je veliku retrospektivnu izložbu Ratka Petrića “Baciti istinu u lice!”, na kojoj je prvi put predstavljen integralni kritički presjek njegova opusa, kao i retrospektivu u povodu 100. godišnjice rođenja Ivana Kožarića, kojemu je pak riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti priredio izložbu “Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji”. U MSU-u se mogla pogledati i izložba “Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963.: Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi”, te “Arhipelag” Matka Vekića, jednog od najistaknutijih slikara srednje generacije. H/T.K.
MURTIĆEVIH 100
Ovo je bila i godina stote obljetnice rođenja jednog od značajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća Ede Murtića. Središnji događaj bila je multimedijalna izložba u Meštrovićevu paviljonu “Murtić 100” s više od 100 njegovih ikoničkih djela, a organiziran je i niz popratnih događanja. Zagrebačka Lauba predstavila je izložbu “Nova apstrakcija” s dijelom opusa iz posljednjih godina njegova stvaralaštva, a Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti publikaciju “Crtački dnevnik/Edo Murtić” i izložbu njegovih crteža iz fundusa. Za završnicu stote Murtićeve godine ostavljena je izložba Muzeja za umjetnost i obrt koja predstavlja limitiranu ediciju grafičke mape “Nove apstrakcije” nastale na temelju Murtićevih gvaševa, ali i dosadašnje djelatnosti Fondacije.

Možda ste propustili...

PAVAO PAVLIČIĆ DOBIO NAGRADU “ANTO GARDAŠ”

Velika mi je čast što sam nagrađen baš za ovu knjigu

ZAGREB BOOK FESTIVAL ODRŽAVA SE OD 23. DO 28. SVIBNJA

Kakav je odnos ljudi prema okolišu

NIVES OPAČIĆ PREDSTAVILA KNJIGU “ZAVRŠNE RIJEČI, IPAK”

Ako posvetite dio svoga vremena čitanju, bit ćete sasvim sigurno obogaćeni

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

”Rock’n’roll bajka” raspjevana predstava o rockerima školarcima

2

PROLJETNA KONFERENCIJA KINO-MREŽE

Fabric Fabijanac nova predsjednica

3

“KIPAREVO SVJEDOČENJE VJERE”

Kuzma Kovačić izlaže u đakovačkoj katedrali