TvObzor
HRT: FEVER PITCH: THE RISE OF THE PREMIER LEAGUE

Dokumentarni serijal koji govori o revoluciji u engleskome nogometu
Objavljeno 7. siječnja, 2022.

U srijedu, 12. siječnja, na HRT-u 2 u 20.05 prikazuje se prva epizoda dokumentarnog serijala “Nogometna groznica: Uspon Premier lige”. Serija u četiri nastavka, kroz brojne drame, uzbudljive sportske priče i trenutke sukoba, govori o revoluciji u engleskome nogometu.



Kad je 1991. pet klubova odvažno napustilo Nogometnu ligu, bio je to početak 30-godišnje sapunice u kojoj su glavne uloge imali poslovni magnati, superzvijezde, nezasitni novinari i zagriženi navijači. Priču prenose ljudi koji su je proživjeli - Eric Cantona, Vinnie Jones, Alan Shearer, David Beckham - ali ova priča govori i o tome kako se engleski nogomet iz sporta preobrazio u posao, doslovno preko noći.

Rupert Murdoch i njegov novi satelitski kanal Sky TV postali su neraskidivo vezani uz budućnost “najljepše igre”. Priljevom milijuna funta došlo je do tektonskih pomaka u tome sportu - neki su bili pozitivni, neki baš i nisu. Novinari su počeli dublje istraživati privatni život novih “rock-zvijezda” nogometa, a dolazak uzbudljivih novih igrača iz inozemstva učinio je englesku ligu najuzbudljivijom i najgledanijom na svijetu. Vraćamo se na početak kako bismo vidjeli kako je nogomet u 1990-ima bio odraz britanske kulture i društva, rastuće opsjednutosti slavnim osobama, promjenama značenja muževnosti i ružnog problema rasizma. Početkom 1990-ih engleski nogomet bio je na dnu, godinama praćen huliganizmom i tragedijama. Krajem desetljeća Manchester United, pobjednik Premier lige, bio je kralj Europe. Engleski nogomet postao je globalan.

U prvoj epizodi, praćen lošom reklamom, s premalo novca i huliganima izvan kontrole, engleski nogomet bio je na samome dnu. No onda je došlo Svjetsko prvenstvo u Italiji 1990. Engleski uspjeh stvorio je junake poput Gazze, Garyja Linekera i očinskog Bobyja Robsona. Zajedno su osvojili srca novog naraštaja nogometnih navijača. Tu novu euforiju zamijetili su predsjednici “velike petorke”, Manchester Uniteda, Arsenala, Tottenhama Hotspura, Liverpoola i Evertona. Čekali su priliku da stvore novu ligu i izvedu engleski nogomet iz mračnog doba te preobraze sport za novo doba. To je bio veliki prasak nogometa. U isto je vrijeme novi satelitski kanal Ruperta Murdocha, Sky TV, gubio goleme svote. Očajnički je trebao rješenje da zaustavi gubitke pa se odlučio kockati te je za 300 milijuna funta osigurao televizijska prava za Premier ligu.Manchester United, jedan od osnivača Premier lige, nije bio ligaški prvak od 1967. godine. Ušao je u novu Premier ligu bez samopouzdanja i s trenerom u krizi. Nakon šest godina na klupi Manchestera Alex Ferguson tek je trebao dokazati da je pravi čovjek za taj posao - dio navijača tražio je da ga klub otpusti. No onda se u gradu pojavio ćudljivi Francuz, Eric Cantona.

A pedesetak kilometara dalje manje otmjeni Blackburn Roversi pripremaju se za napad na Premier ligu. Uz potporu Jacka Walkera, mjesnog magnata čelične industrije, i njegovih 360 milijuna funta, spremni su trošiti, trošiti i trošiti. Alan Shearer dao je košaricu Alexu Fergusonu i otišao u Blackburn za tada rekordnih 3,6 milijuna funta. Bio je to rizik, ali Shearer je golgeter bez premca i Blackburn se uspinje tablicom. Budućnost Alexa Fergusona visi o niti. Može li utišati navijače i ispisati povijest?
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike