Dome slatki dome
ZAHTJEVI SUVREMENOG STANOVANJA

Prostor u kojemu uživaju osjetila
Objavljeno 5. siječnja, 2022.
Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma

Opći osjećaj uživanja u prostoru ostvaruje se aktivnim sudjelovanjem svih naših osjetila. Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa doživljavamo prostor na osobite, vrlo individualne načine. Stil opremanja, vrsta primijenjenih materijala, način osvjetljenja i drugi važni detalji uspješno pojačavaju prostorne doživljaje.



Opći sklad


Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma jer osjet vida stvara primarne dojmove, koji se upotpunjuju kroz ostala osjetila. Upravo zbog tog razloga dizajn pojedinih elemenata kao i opći sklad, koji se postiže pozicioniranjem namještaja i opreme, predstavljaju važan dio u kreiranju konačnih ugođaja u prostoru. Boje, materijali kao i svjetlosni efekti pojačavaju kvalitetu samog ugođaja u interijeru i čine kompleksnu cjelinu, koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajući, dinamičan, elegantan, raskošan ili razigran ambijent. Dekorativni detalji aktivno sudjeluju u stvaranju konačnog dojma. Osjet opipa neizostavan je element detekcije kvalitete prostora ili pojedinih elementa namještaja. Najizravnije podložni osjetu opipa su garniture za sjedenje, fotelje, sofe, stolci, prekrivači, posteljine, ukrasni jastučići, podne prostirke i sve ostalo što može doći u izravan kontakt s našom kožom. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja i stoga osobitu pažnju poklonite odabiru tkanina i materijala.

Integrirana tehnika


Suvremeno doba nezamislivo je bez integriranja tehnike u namještaj ili sam prostor. Tehnički uređaji dosegnuli su visoke vrijednosti u samom oblikovanju te tako osim svoje primarne tehničke uloge ispunjavaju i estetske i uspješno se uklapaju s najsmjelijim dizajnerskim komadima namještaja. Zvučni efekti u prostoru kroz odabranu vrstu glazbe oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može spoznati vizualnim osjetilima. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja. Nevidljiva, ali osjetna kvaliteta prostora kreira se mirisima koji ga obogaćuju, naglašavaju, stvaraju asocijacije i bude sjećanja. Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća koje, osim mirisno, obogaćuje prostor i vizualno.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Ukusna hrana
Potpuno uživanju u prostoru omogućit će osjet okusa uz konzumiranje ukusne hrane ili čašu kvalitetnog vina. Hrana je oduvijek vezana uz uživanje, a kada se to događa u interijeru u kojemu mogu uživati i ostala osjetila, događaj je vrhunski. Osjet okusa i doživljaj interijera osobito su značajni u prostorima kuhinja i blagovaonica, ali i dnevnim boravcima u kojima se povremeno konzumira hrana.

Možda ste propustili...

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike