Zdravlje
OPASNOST OD SRČANOG UDARA POVEĆANA U VRIJEME BLAGDANA

Zdravo jesti znači biti umjeren i paziti na količinu soli u hrani
Objavljeno 3. siječnja, 2022.
Pokušajte ostati aktivni, otiđite u šetnju ili izaberite neku drugu aktivnost

Brojna istraživanja pokazala su da je u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana zamijećen povećan broj srčanih udara. Razlog je djelomice stresno vrijeme oko blagdana, ali i konzumacija previše hrane i alkohola, uz znatno manje kretanja.



Znaci srčanog udara mogu se razlikovati u muškaraca i žena te ih je važno rano prepoznati i nazvati hitnu pomoć. Što prije dobijete medicinsku pomoć, veći su vam izgledi za preživljavanje i sprječavanje oštećenja srčanog mišića. Nastojte ostati umjereni. Vrijeme je konzumiranja većih količina hrane i alkohola nego što je to uobičajeno. Zdravo jesti tijekom blagdana ne mora značiti da si trebate uskratiti određenu vrstu namirnica, naprotiv, samo je konzumirajte u umjerenim količinama i vodite računa o količini soli koju pritom unosite u organizam. Mnogi ne osluškuju vlastiti organizam ili ne obraćaju pozornost na znakove upozorenja, poput pritiska i boli u prsima, često praćenih nedostatkom zraka, misleći da odlazak na pregled može pričekati da prođu blagdani. Situacija bi mogla biti još teža za sve one koji zbog pandemije COVID-a i mjera ograničenja prošle godine nisu uspjeli blagdane provesti s članovima obitelji i s prijateljima. Iznimno je važno da ljudi budu svjesni ovih rizika. Kardiolozi savjetuju da poduzmete nekoliko jednostavnih koraka koji će vam pomoći da srce održite zdravim. Bilo bi dobro da znate kakvi su simptomi srčanog udara da biste, u slučaju potrebe, mogli poduzeti prave korake.

Odvojite vrijeme za sebe, pokušajte smanjiti stres koji vam mogu stvarati obiteljske interakcije, financijski problemi, užurbani raspored i ostali izvori stresa karakteristični za ovo vrijeme, a to se odnosi i na putovanja. Krećite se! Preporučuje se najmanje 150 minuta tjelesne aktivnosti tjedno, no taj broj obično pada u vrijeme blagdanske gužve. Pokušajte ostati aktivni, otiđite u obiteljsku šetnju ili izaberite neku drugu zabavnu aktivnost koju možete provoditi s članovima obitelji ili prijateljima. Ne zaboravite redovito uzimati propisane lijekove. Često se dogodi da nehotice preskočite terapiju. Ne zaboravite na redovito uzimanje lijekova i ne odgađajte odlazak na hitan pregled ako osjetite pritisak i bol u prsima, koje često prati nedostatak zraka. Ako bolujete od kroničnih bolesti kao što su šećerna bolest, bolest bubrega ili visok tlak, potrebno je povremeno provjeriti status srca. Ako ste fizički aktivni i nemate tegoba ili se spremate započeti rekreativne sportske aktivnosti, preventivni sistematski pregled dobra je opcija.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike