Regija
TRI BARANJSKA RESTORANA PREDVODE SKUPINU OD TOP 100

Citadela prva, Didin konak drugi, a Čingi-lingi čarda na trećem mjestu
Objavljeno 31. prosinca, 2021.
BELI MANASTIR



Baranjski brend su zasigurno restorani, čiji je zajednički nazivnik vrhunska ponuda autohtonih jela i ljubaznost restoranskog osoblja.

Najbolji dokaz tomu je nedavno završeno glasanje u sklopu 27. izbora za 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica, koji provodi portal Gastronaut.hr. Glasovi gostiju podijeljeni su između 2078 hrvatska restorana, a među deset prvoplasiranih nalaze se tri baranjska ugostiteljska objekta, i to na prva tri mjesta. Prilično uvjerljivo prvo je mjesto osvojila Citadela iz Vardarca, drugi je Didin konak iz Kopačeva, a treća biljska Čingi-lingi čarda. U top 10 još se nalaze Crna svinja iz Čepina (na 4. mjestu) i osječka Čarda kod Baranjca (7. mjesto), a među prvih desetoplasiranih ‘’umiješali’’ su se restorani iz Supetra, Žrnovnice, Šibenika, Splita i Dramlja. Nadaleko poznata Vinarija restoran Josić zauzela je 11. mjesto, vardarački Darocz 27., Kovač čarda 35., Baranjska kuća 47. Među prvih 50, što se slavonsko-baranjskih restorana tiče, još su i osječka Karaka, Lipizzano iz Đakova, Strossmayer, Bijelo-plavi, Waldinger, Lipov hlad i El Paso (Osijek) te Dunav (Ilok).

- Drugi put zaredom prvoplasirani smo, na što smo i te kako ponosni. I nadalje je naš adut fiš-paprikaš, odnosno jela od slatkovodnih riba, na čemu smo se do sada bazirali, a tako će biti i u budućnosti, ali moram reći da sve više gostiju traži perkelt od podolca (autohtono baranjsko govedo, nap. a.) uz koji, kao prilog, služimo tijesto sa sirom i prženom slaninom - kaže voditelj restorana Sebastijan Lazar, naglašavajući kako je protekla godina, nakon što su zaslužili primat najboljeg hrvatskog restorana u spomenutom izboru, rezultirala odličnim rezultatima koje može svrstati među najbolje od otvaranja restorana sada već davne 1978. O brojnim gostima Citadele skrbi se čak 25 ljudi, od kojih je dio zadužen za ‘’vanjske poslove’’ jer su bazirani na priči ‘’od polja do stola’’, što znači da imaju vlastite poljoprivredne površine i farmu.

Drugim mjestom ne može biti nezadovoljan Viktor Tešić, voditelj poslovanja kopačevskog Didina konaka.

- Naš je restoran, uz smještajne kapacitete, sigurno najmlađi u Baranji. Ovo je peta godina našeg rada, a o našim uslugama najbolje svjedoče gosti koji se vraćaju - priča Tešić, ističući kako se njihova gastroponuda bazira na svježim namirnicama. Ponosan je što su u samo pet godina, otkako je njihov kompleks ‘’podignut iz temelja’’, postigli dobre rezultate te što su među rijetkima u Baranji čiji smještajni kapaciteti mogu primiti 70-ak ljudi.

Zadovoljni moraju biti i u Čingi-lingi čardi. Ime restorana, doduše, datira iz davnina, ali je novi/stari restoran počeo raditi prije nepunih godinu dana. I u tako kratkom roku dobili su popriličnu potporu gostiju.

- Maksimalno se trudimo i činimo sve kako bi naša kuhinja bila što kvalitetnija. Uvijek svježe namirnice i ljubazno osoblje naš su osnovni adut – priča suvlasnica ‘’Čingoša’’ Ines Šobota i naglašava kako se kod njih jede sve, od ribljih delicija pa do roštilja i a la carte jela. Za brojne goste u Čingi-lingi čardi skrbi se, u prosjeku, 30-ak zaposlenika. Ivica Getto
2078

hrvatskih restorana našlo

se na glasačkoj listi gostiju

Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike