Novosti
EPIDEMIOLOŠKA SLUŽBA NZJZ-A OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Dr. Kraljik: Krećemo
s otvorenim modelom
cijepljenja naših građana
Objavljeno 30. prosinca, 2021.
Novi model kreće već u siječnju * Ostvarena je odlična suradnja s liječnicima obiteljske medicine

Osječko-baranjska županija može se pohvaliti da je uspjela dosegnuti očekivanu razinu zaštite od širenja COVID-19. Iako je još uvijek potrebno animirati građane da ozbiljno shvate pandemiju i da se cijepe, Nikola Kraljik, dr. med. spec. javnoga zdravstva i voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ističe zadovoljstvo što godina završava sa 64 posto odraslih cijepljenih dvjema dozama cjepiva protiv COVID-19, a s 54 posto ukupnog stanovništva Osječko-baranjske županije.



Najbolja zaštita


"Naš je imperativ omogućiti sugrađanima uslugu primitka treće doze, poštujući sve realne uvjete i sigurnosti. Novi model cijepljenja krenut će početkom 2022. godine, a od 3. siječnja, u dogovoru sa županijskim Domom zdravlja, koji ima svoja sjedišta u sedam gradova Osječko-baranjske županije, građani će imati na uvid raspored na mrežnim stranicama, moći će vidjeti i kad će biti organizirano cijepljenje prvom, drugom odnosno trećom dozom. Također, izuzev prvoga tjedna u siječnju, u prijepodnevnoj smjeni u prostorima NZJZ-a od ponedjeljka do petka bit će organizirano cijepljenje svim dozama u vremenu od 8 do 13 sati. Ipak, molimo građane da ne pohrle odmah svi i molimo za razumijevanje, jer će svoju treću dozu dobiti u vrlo kratkome roku", poručuje dr. Kraljik, naglašavajući zadovoljstvo što je Osječko-baranjska županija po broju cijepljenih u vrhu hrvatskoga prosjeka. Zadovoljan je, kaže, postotkom cijepljenih, no ne potpuno, jer još uvijek ima onih koji se nisu osvijestili i shvatili da je COVID-19 ozbiljna bolest i da ne samo što iscrpljuje čovjeka nego i ostavlja posljedice te, ono najgore - uzima živote. No zdravstveni djelatnici u Osječko-baranjskoj županiji dali su sve od sebe kako bi građane pozvali na cijepljenje, i to otvaranjem brojnih punktova te cijepljenjem u ordinacijama obiteljske medicine. "Velik dio ‘kolača‘, rekao bih, uzelo je to što je cijepljenje bilo konstantno cijeloga ljeta i jeseni. Također, zahvaljujući i savjesti građana koji su u prvim mjesecima masovnije dolazili na cijepljenje postignut je taj prosjek. Moramo ih pohvaliti, jer za razliku od stanovnika drugih županija, koji su izbjegavali priznati ovaj globalni problem, kod nas ljudi dolaze na radilišta. Posljednjih mjeseci pritisak i nije toliko velik iako i dalje pristižu građani za cijepljenje prvom i drugom dozom, no sve više dolaze k svijesti da se funkcionirati ne može ako se ne zaštitimo cijepljenjem", kaže dr. Kraljik.


S dolaskom jeseni, a posebice zime, kaže naš sugovornik, postaje izraženije ograničenje kapaciteta, odnosno infrastrukture domova zdravlja i samog NZJZ-a. No olakotna je okolnost, kaže dr. Kraljik, što postoji odlična suradnja s liječnicima obiteljske medicine, koji u svojim ordinacijama cijepe, odnosno naručivali su svoje pacijente na punktove. Sad prelazimo na tzv. otvoreni model cijepljenja, kaže, no još su aktualne terminski dogovorene narudžbe i svatko tko to želi je cijepljen odnosno uskoro će biti. "Sad će se u cijepljenje uključiti više obiteljskih liječnika, što će omogućiti da veći broj građana dođe do svoje treće doze, jer uz omikron i druge podvarijante virusa koje su prisutne u zapadnoj Europi pitanje je dana kad ćemo doći u tzv. peti val pandemije", kaže dr. Kraljić. Stoga je za očekivati i veće gužve, no dr. Kraljik upozorava da se treba prilagoditi realnome vremenu, odnosno pokušati formirati dodatne timove.

Strpljenje


Javni poziv, ponavlja, ne znači da tisuće trebaju pohrliti na cijepljenje već u prvih nekoliko dana, stoga građanima poručuje da budu strpljivi, jer će gužvi, evidentno, biti. "Moramo shvatiti i problem prostora, jer mi nemamo hale odnosno hangare za cijepljenje. Znamo da je hladnije i nepovoljno vrijeme, no građane molimo za strpljenje. Vjerujem da će si građani najbolje rasporediti svoje vrijeme, ovisno o tome rade li prijepodne ili poslijepodne. Onima koji rade ujutro možda će biti nezgodno cijepljenje u županijskom NZJZ-u, no moći će to učiniti poslijepodne kad se poslože timovi u domovima zdravlja, odnosno kad ih u ordinacije pozovu njihovi obiteljski liječnici", savjetuje dr. Kraljik.




Iako je, kaže, vrlo teško prognozirati hoće li se procijepljenost približiti onoj od stotinu ili bar od 90 i nešto posto, dr. Kraljik izražava nadu da će i oni najuporniji ipak prihvatiti slovo znanosti i vjerovati svim preporukama da je cjepivo u ovome trenutku najbolja zaštita za njih i njihove obitelji, ali i druge osobe koje ih okružuju. Stoga, da bi cijepljenje bilo što protočnije, ovom prilikom poziva sve liječnike obiteljske medicine da daju svoj obol i cijepe svoje pacijente u ordinacijama odnosno da se odazovu na cijepljenje na punktovima. Također, poziva sve roditelje da cijepe svoju djecu već od pete godine, jer to su preporuke ne samo liječnika nego i europskih i američkih stručnjaka. Cjepivo je, poručuje, jednako dostupno i za najmlađe i nema prepreka da se i ta populacija ne cijepi. "Unatoč svemu što smo učinili tijekom mjeseci, sve se može vratiti i povećati broj pozitivnih i oboljelih. Stoga uđimo u novu godinu veseli, ali oprezni", zaključuje i apelira dr. Kraljik.


Marija Mihelić
apel
UĐIMO U NOVU GODINU VESELI, ALI I OPREZNI

U HRVATSKOJ 5768 NOVIH SLUČAJEVA
U Hrvatskoj je u 24 sata potvrđeno 5768 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 13.929 testiranih, a umrla je 41 osoba, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva je 22.350. Među njima je 1868 pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 237 pacijenata. Zaključno s 28. prosinca cijepljeno je 62,72 posto odraslog stanovništva. U 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od ukupno 534 obrađena uzorka bilo je 235 pozitivnih nalaza. Iz Osijeka je 118 novopozitivnih osoba. Ukupno je hospitalizirano 88 osoba, od kojih 63 u KBC-u Osijek i 25 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 12 ih je u Respiracijskom centru. Preminule su četiri osobe, u dobi od 47, 49, 85 i 86 godina.

OSTVARENA JE PUNO BOLJA SURADNJA
Uz otvorene javne pozive svi će građani na mrežnim stranicama županijskog NZJZ-a moći vidjeti lokacije, radno vrijeme, podakte o vrsti cjepiva... "Ovo je iskorak da bismo svima pružili mogućnost da se cijepe, a ponavljam da će to moći učiniti u ordinacijama obiteljskih liječnika, na punktovima, ali i u ljekarnama. Mogu svima koji su to već učinili zahvaliti, a i liječnike pozvati da damo još jači ritam i polako dođemo do tog svjetla na kraju tunela", kaže dr. Kraljik, naglašavajući da se građani dodatno mogu informirati i u županijskom NZJZ-u te dobiti savjete i smjernice o, primjerice, najbližem mjestu za cijepljenje. Počinje puno bolja suradnja svih dionika, ističe dr. Kraljik, pozivajći i na oprez, jer trenutni blagi pad broja oboljelih može se u trenutku promijeniti.

Možda ste propustili...