Svijet
NJEMAČKA RAZMATRA NOVE MJERE

Necijepljeni će plaćati liječenje?
Objavljeno 27. prosinca, 2021.
Necijepljeni bi u Njemačkoj mogli uskoro sami plaćati bolničko liječenje. Kako piše Deutsche Welle, ministar zdravlja Bavarske predlaže da se, ako cijepljenje postane obvezno za sve, povećaju izdatci koje za zdravstveno osiguranje plaćaju necijepljeni.

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u siječnju u Bundestagu donesu zakon o obveznom cijepljenju svih građana protiv koronavirusa. Holetschek, koji trenutno predsjeda konferencijom ministara zdravlja njemačkih saveznih pokrajina, kaže da je to i način da se spriječi masovni odlazak njegovatelja s posla. Naime, za medicinsku struku već je uvedeno obvezno cijepljenje koje stupa na snagu od ožujka. Kako navodi Deutsche Welle, političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) ima podršku svog pokrajinskog premijera Markusa Södera. “Obvezno cijepljenje bi prije premostilo podjele u društvu nego što bi ih produbilo. Uvjeren sam u to. Bile bi prevladane predrasude. Mnogi bi shvatili da nije tako strašno cijepiti se, naprotiv - to štiti i jamči slobodu”, rekao je Söder za list Welt.

Ministar Holetschek govorio je i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cijepili ako se ta obveza uvede. S jedne se strane razmišlja o uvođenju novčanih kazni. S druge strane, riječ je o mogućnosti da necijepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od COVID-19 ili da ne dobivaju novac kad su na bolovanju. Početkom prosinca se i Udruženje liječnika opće prakse Berlina izjasnilo za to da necijepljeni snose dio troškova ako obole od COVID-a. Liječenje oboljelog od koronavirusa koji završi na respiratoru košta u prosjeku 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO), onda 92.000 eura. Prosječa cijena pacijenta zaraženog koronavirusom iznosi 5800 eura. D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana