Sport
UZAVRELO, A PRIJELAZNI ROK NIJE NI POČEO

Odlazak Petra Bočkaja znači i dolazak novih igračkih imena ove zime
Objavljeno 27. prosinca, 2021.
Za dojučerašnjeg prvotimca Osijek bi navodno od Dinama trebao dobiti 2,5 - 3 milijuna €, što će se iskoristiti za pojačanja

Vezani članci

GLAS DO DASKE

Tko to poziva na bojkot NK Osijek?

Iznenadni odlazak Petra Bočkaja iz Osijeka u Dinamo neočekivano je brzo zakotrljao najavljenu lavinu uzbuđenja ovosezonskog zimskog prijelaznog roka u Gradskom vrtu, ali i kompletnom HNL-u. Prelazak na Badnjak u redove izravnog konkurenta za naslov prvaka pokvario je božićno raspoloženje većini navijača bijelo-plavih, koji su u prvim reakcijama bili gotovo jednoglasni u kritikama odluke o prodaji ove polusezone statistički najbolje ocijenjenog igrača HT Prve lige.



Slijevali su se negativni komentari razočaranih navijača Osijeka koji su s nevjericom pratili obavijesti kako je njihov dojučerašnji ljubimac otišao u redove aktualnog hrvatskog prvaka. Nisu kritika bili pošteđeni ni trener Nenad Bjelica, ni mađarski vlasnici, a ni sam Bočkaj, kojemu su zamjerili kako je prebrzo zaboravio koliku su mu podršku oni i Klub pružili u trenutcima kada mu je karijera opasno visjela i mogla otići nizbrdo (slučaj benzinska crpka). Izvjesili su mu i transparent na njegovoj kući u Tenji, pokazujući kako mu nisu spremni oprostiti te da je teško očekivati ostvarenje Bočkajevih pozdravnih riječi na odlasku kako je ovo, što se njega tiče, "doviđenja, a ne zbogom".

Kako iskoristiti odštetu?


Njihovo razočaranje i ljutnju lako je shvatiti jer ovako sa strane teško je razumjeti odluku da se u situaciji kada se vodi "mrtva" utrka za naslov prvaka odluči u redove izravnog konkurenta pustiti standardnog prvotimca, igrača za kojeg Zagrepčani vjeruju kako im nedostaje za odvajanje od pratnje. I manje je bitno jesu li prvo razmišljali o tome kako će Bočkaj pojačati njih ili o tome koliko će njegov odlazak iz Gradskog vrta oslabiti bijelo-plave, činjenica jest da je teško sjetiti se sličnih situacija kada se takvo što događalo usred prvenstva između "sukobljenih" klubova. U ljetnom prijelaznom roku još i da, ali na zimu je takve slučajeve uistinu teško pronaći. No, očito je i sam Bjelica procijenio kako može pronaći kvalitetnije rješenje od dojučerašnje "dvanaestice".

Zato je i logično da su se strasti počele smirivati kako je vrijeme odmicalo te su sada krenule kalkulacije o tome što će Osijek poduzeti da nadoknadi Bočkajev odlazak i kako će iskoristiti dobivenu odštetu. Ni iz Gradskog vrta ni iz Maksimira nisu precizirali o kolikom se iznosu radi, no gotovo je jednoglasna procjena kako je to iznos između dva i pol te tri milijuna eura. A to je već novac koji Bjelica ove zime može dobro investirati i uložiti u igrače za koje vjeruje kako će pomoći u osvajanju trofeja ove sezone.

- Trenutno o tomu ne mogu konkretnije govoriti, naše će aktivnosti u prijelaznom roku ovisiti i o ponekom odlasku, ako do njega dođe - izjavio je nedavno Bjelica, koji sigurno ni sam nije očekivao kako će se stvari početi brzo odvijati. Svjedoči o tome i klupska videočestitka navijačima, objavljena na Božić, a na kojoj je i dojučerašnji prvotimac Bočkaj.

Iščekivanje pojačanja


Iako se sve odvilo iznimno brzo, očito ni sam Bjelica nije pustio previše suza zbog odlaska prvog asistenta. I to je u skladu s njegovim razmišljanjem kako želi kvalitetom izjednačenu momčad i široku klupu, pri čemu ga izostanak neke od važnih poluga neće previše poremetiti, neovisno o tome zbog kojeg razloga (ozljeda, kartoni, loša forma, transfer). Jako je dobro to vidljivo i ove jeseni tijekom koje su bijelo-plavi ostali bez prošlosezonskog učinka nekih ključnih igrača (Mierez, Ivušić, Kleinheisler...), ali se to nimalo nije osjetilo na rezultatima.

Jasno je stoga zašto je strateg bijelo-plavih uvjeren kako i u trenutnom kadru na toj poziciji ima igrača koji mogu nadomjestiti Bočkaja (Jurčević, Čeberko, Cvijanović). No dodao je i to da će pokušati dovesti pojačanje ako se ono pojavi na tržištu. Neovisno o tome hoće li to biti novo rješenje za lijevi bok ili će dobiveni novac iskoristiti za jačanje nekih drugih pozicija u momčadi i dovođenje igrača koji se već duže vrijeme spominju u kontekstu osječkih želja, poput Kristijana Lovrića, izvjesno je kako će zimski prijelazni rok (koji službeno još nije ni počeo, nap. a.) biti itekako zanimljiv u Gradskom vrtu.


Goran Roguljić
Bočkajeve brojke u Osijeku
Bočkaj je u Gradskom vrtu proveo četiri i pol godine te u tom vremenu za prvu momčad bijelo-plavih odigrao ukupno 149 utakmica u svim natjecanjima. Zabio je pritom 24 pogotka (14 u prvenstvu) i prikupio 29 asistencija (27 u HNL-u). U ovoj je sezoni odigrao 24 utakmice u kojima je zabio jedan pogodak (Kup) te zabilježio šest asistencija (HNL). Osijek je za njega Lokomotivi u ljeto 2017. platio odštetu od 400.000 eura, tako da će na njegovu transferu solidno zaraditi.

Najčitanije iz rubrike