Učionica
SIMPLY THE BEST

Nagrada turističke struke EFOS-u i Jasni Horvat za spajanje umjetnosti i znanosti
Objavljeno 24. prosinca, 2021.

Simply the best tradicionalna je godišnja nagrada za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu utemeljena 2009. godine, a zajednički ju dodjeljuju UHPA – krovna udruga hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin Way to Croatia.



Višegodišnji napori profesorice Jasne Horvat usmjereni na povezivanje znanosti i umjetnosti te njihova primjena na postupke brendiranja grada i države te kreativne industrije, metodologije i statistike ove su godine nagrađeni u kategoriji Osoba godine. Nagrada je profesorici Jasni Horvat uručena 23. studenoga 2021. godine u Crikvenici za održavanja Burze PUT. Na svečanosti uručivanja nagrade u Hotelu Katarina okupilo se više od 170 sudionika iz pet država, a okupljeni uzvanici doznali su i obrazloženja svake dodijeljene nagrade.

Profesorica Jasna Horvat tako je proglašena “jednostavno najboljom” osobom 2020. godine za “putopisnu književnost kroz koju je predstavljanjem baštinskih sadržaja kreativno povezala prošlost i sadašnjost te svojim romanima povezala Hrvatsku s globalnom zajednicom putem arhetipskih likova poput Marka Pola i Nikole Tesle. Time je ujedno dala i značajan doprinos promociji Hrvatske kao turistički zanimljive i sadržajne destinacije.”

Naslov “jednostavno najbolje” osobe 2020. godine profesorica je Horvat ponijela zbog doprinosa turizmu ostvarenih inovativnim književnim djelima i prvim “pametnim” romanima u Republici Hrvatskoj višestruko promoviranima u zemlji i inozemstvu, a roman Vilijun (engl. Villion) upravo je objavljen na engleskom jeziku u prijevodu profesorice Jadranke Zlomislić u izdanju Naklade Ljevak. Riječ je o tekstu kojim se Republika Hrvatska brendira ishodišnom točkom na Putu svile, Marku Polu daju ulogu književnoga junaka koji promovira Kraljevstvo hrvatsko.

Grad Osijek profesorica je Horvat turistički brendirala gradom zagrljajem, meandrom i gradom koji OSvaja, a metode i postupke brendiranja pojasnila je profesorica Josipa Mijoč u predgovorima publikacijama Ars Eugenium (Andizet, 2020) i Ars Meandrum (Andizet, 2021). Riječ je o brendiranju grada Osijeka započetom 2009. godine romanom Bizarij te produbljenim 2019. godine romanom OSvojski kojima se istodobno propituju potencijali književnosti i njezine uloge u kreativne industrije čiji su proizvodi rezultat projektnoga zapošljavanja u industriji znanja i inovacija.

Objedinjavanje znanosti i umjetnosti u radu profesorice Jasne Horvat potvrđuje i Državna nagrada za znanost iz 2018. godine kojom je nagrađena Kreativna riznica – popularizacijski simpozij kreativne industrije Ekonomskoga fakulteta u Osijeku.

Nagradama primljenim za svoj znanstveni i umjetnički rad profesorica Jasna Horvat postavila je Ekonomski fakultet u Osijeku kao i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera središtima kreativne industrije u Republici Hrvatskoj.

Ivan KELIĆ
Možda ste propustili...