Svijet
NAPETOST OKO UKRAJINE NE POPUŠTA

Putin prijeti ako NATO prijeđe "crvene linije"
Objavljeno 30. studenog, 2021.
Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO prijeđe njezine ‘crvene linije‘ prema Ukrajini. On je na investicijskom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevagnuti na svim stranama, ali želi da NATO bude svjestan zabrinutosti Rusije za vlastitu sigurnost.

- Ako se neka vrsta napadačkog sustava pojavi na teritoriju Ukrajine, vrijeme leta do Moskve bit će od 7 do 10 minuta, a 5 minuta u slučaju postavljanja hipersoničnog oružja. Što nam je činiti u takvom scenariju? Morat ćemo stvoriti nešto slično u odnosu prema onima koji nam prijete na taj način. I mi to možemo učiniti sada. Nadam se da neće doći do toga - kaže Putin.

SAD i Velika Britanija upozorili su Rusiju glede bilo kakve nove vojne agresije na Ukrajinu, a NATO se sastao kako bi razgovarao o premještanju ruskih vojnika bliže granici. Uoči razgovora s ministrima vanjskih poslova NATO-a u Rigi, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Zapad već pokazao da može uvesti ekonomske, financijske i političke sankcije protiv Moskve. "Rusija će platiti visoku cijenu ako još jednom upotrijebi silu protiv neovisnosti Ukrajine", rekao je. "Svaka eskalirajuća akcija Rusije predstavljala bi veliku zabrinutost za SAD, a svaka nova agresija izazvala bi ozbiljne posljedice", kazao je državni tajnik SAD-a Antony Blinken.

Rusija je odbacila nagađanja o tome da planira napad na Ukrajinu i kaže da je raspoređivanje vojnika isključivo obrambene naravi. H
Najčitanije iz rubrike