Regija
GODIŠNJICA AKCIJE "TORJANCI 91."

Vojna akcija koju
pamte generacije
Objavljeno 30. studenog, 2021.
BARANJA/BELIŠĆE



Premda su od toga dana prošla puna tri desetljeća, javnost Valpovštine još i danas dobro pamti 30. studenoga 1991. godine – dan kada se odigrala akcija "Torjanci 1991." u kojoj je forsiranjem rijeke Drave 107. brigada Hrvatske vojske napala neprijatelja u okupiranoj Baranji i nanijela mu znatne gubitke.

"U ranim jutarnjim satima pokrenut je napad. Glavni pravac išao je prema selu Torjancima. Udarna igla bili su pripadnici izvidničko-diverzantske satnije, pod zapovjedništvom Ivice Matkovića, koji su dobro poznavali teren. Ulaskom u selo dolazi do otvorene borbe s lokalnim Srbima kojima ubrzo u pomoć dolazi jedinica iz Belog Manastira, najvjerojatnije ‘Beli orlovi‘. Unatoč podršci hrvatskog topništva, izvidnici su morali krenuti u povlačenje. U žestokim borbama poginula su četvorica hrvatskih vojnika: Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Dervenšek i Damir Banović", navodi na Portalu dnevnih novosti Borna Marinić, mr. povijesti, koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Taj autor više knjiga i dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu dalje podsjeća da je "na pomoćnom pravcu, prema području Židopustare i Medrovića, djelovala 1. bojna 107. brigade HV-a. U ranu zoru čamcima su prešli Dravu te šumski pojas između Drave i nasipa koji je bio potopljen. Na nasipu se svakih 300 metara nalazio utvrđen bunker, a svaki je imao posadu s 5 do 8 okupatorskih vojnika. Lokalni srpski teritorijalci, shvativši da su napadnuti, krenuli su otvarati nasumičnu vatru prema šumi. Dio hrvatskih snaga uspio je doći na sam nasip, no zbog jakog otpora nisu ga uspjeli prijeći. U tim borbama ranjeno je pet vojnika. Uslijedilo je povlačenje na hrvatsku stranu Drave, no unatoč tome cilj akcije djelomično je izvršen. Srpskim snagama naneseni su znatni gubitci, kako u Torjancima tako i na nasipu, te im je jasno ukazano kako 107. brigada ima snage, hrabrosti i znanja da im odgovori na njihove svakodnevne provokacije", zaključio je Marinić.

U povodu tog događaja izaslanstva gradova i udruga Valpovštine, kao i svake godine, položila su vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježju poginulih branitelja 107. brigade HV-a na lijevoj obali Drave, a u crkvi sv. Stjepana u Bistrincima slavljena je sveta misa za poginule branitelje. L.A.
Možda ste propustili...

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike