Regija
POSJEĆENA DESTINACIJA

Pristup Vinskoj cesti pod blatom, nasut će kamen
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Javni poljski put između vinograda Belja i državne ceste D7 neprohodan je. Beljci žele trajno rješenje
KNEŽEVI VINOGRADI



Jedna od najpoznatijih baranjskih turističko-rekreativnih destinacija zasigurno je beljska Vinska cesta.



Prolazi kroz središte Baranje i najveću, premda tek nešto više od 200-tinjak metara visoku, uzvisinu područja između Dunava, Drave i Mađarske, koju nazivaju Banskom kosom, Banovim brdom (dio ‘‘Baranjskog gorja‘‘), Baranjskom planinom i sličnim nazivima.

- Priča o beljskim vinima počinje na 650 hektara vlastitih vinograda na Banovu brdu, kroz čije najljepše pejzaže vijuga gotovo 8 kilometara duga vinska cesta. Na posebnoj vinogradarskoj poziciji, na lokaciji Karanačko brdo, smješten je Vidikovac. Okružen milijunima čokota vinove loze, Vidikovac je pravo mjesto za predah i uživanje u pogledu na nepregledne hektare vinograda, pejzaže hrvatskoga Podunavlja i grad Osijek - beljska je turistička pozivnica u ovaj dio Baranje. Cesta je, na mjestu nekadašnjih makadamskih putova, osmišljena i izgrađena za vrijeme Agrokora i, mora se priznati, poslužila je svrsi. No i tada joj je nedostajao, kao i danas, samo nekoliko desetaka metara dug dio koji ju spaja s ‘‘ostatkom svijeta‘‘, bar iz smjera koji vodi iz Osijeka prema Belom Manastiru. Riječ je o prilaznom putu koji počinje odmah nakon skretanja s državne prometnice D7. Ovih je dana, naime, on gotovo neprohodan, kao i uvijek nakon nekoliko kišnih dana. Nije rijetkost da tamo u blatu ostaju automobili, a autobusi s turistima imaju popriličnih problema izvući se. Znaju to i beljci.

- Zbog vremenskih prilika koje su uobičajene za jesen, javni poljski put između vinograda Belja i državne ceste D7 je, kao i svake godine, blatan i neprohodan. Taj put koriste svi koji prolaze kroz vinograde, poljoprivrednici koji uz njega imaju poljoprivredno zemljište, pa i radni strojevi Belja. Stoga će Belje do kraja sljedećeg tjedna na javni put nasuti kamen kako bi se napravila makadamska otresnica prije izlaska na glavnu cestu - kažu u Belju, nastavljajući kako su beljski vinogradi jedna od turističkih atraktivnosti Baranje, pa se s lokalnom zajednicom razgovara o zajedničkom projektu kojim bi se ovo pitanje trajno riješilo - asfaltiranju dijela poljskog puta koji spaja vinograde i državnu prometnicu D7.

- To će posebno biti važno za posjetitelje i turiste koji dolaze u Baranju, jer Vidikovac u vinogradima na Karanačkom brdu godišnje posjeti više od 10.000 domaćih i stranih gostiju te brojni stanovnici Baranje i Osijeka - podvlače u Belju.


Ivica Getto
Vidikovac
GODIŠNJE POSJETI VIŠE OD 10 TISUĆA GOSTIJU

Za sastanak Općine, Belja, HC-a i ŽUC-a
Koliko turističkih posjeta beljska Vinska cesta nosi Općini Kneževi Vinogradi cijeni i općinski načelnik, Vedran Kramarić. ‘‘Čuo sam za taj problem, pa se stoga želim naći na zajedničkom sastanku s predstavnicima Belja, Hrvatskih cesta i ŽUC-a. Zajedničkim snagama možemo riješiti ovaj problem‘‘, kaže Kramarić. Iz budućeg sastanka nisu isključeni ni predstavnici grada Belog Manastira, premda se, katastarski, ne radi o području jedinog baranjskog grada. O važnosti ceste dovoljno govori činjenca kako je ove godine trasirana i otvorena kao Baranjska planinarska obilaznica - turistička atrakcija za ljubitelje prirode, na otvorenome. Planinarska je to ruta duga 30 kilometara, na kojoj je raspoređeno 16 kontrolnih točaka.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike