Osijek
OSJEČKOM LIJEČNIKU "MEDICINSKI OSCAR"

Matej Šapina: Ovo mi je najdraža nagrada do sada
Objavljeno 1. prosinca, 2021.
Pisao je rad s temom istraživanja dječjeg IgA vaskulitisa i nefritisa

Osijek, točnije, osječki Klinički bolnički centar, odnedavno ima dobitnika, kolokvijalno rečeno, medicinskog Oscara! Naime, dr. sc. Matej Šapina, dr. med., s Klinike za pedijatriju dobitnik je nagrade International Medis Awards for Medical Research. Ta je nagrada za vrhunska istraživačka postignuća dr. Šapini posebno draga jer je, kako sam kaže, ekvivalent filmskome Oscaru, iako je i prije nagrađivan zbog svojih postignuća u medicini.



Pedijatrijska reumatologija


Ovaj 32-godišnji liječnik ipak ističe kako nagradu ne bi dobio da ga na ideju da se prijavi nije potaknula idejna začetnica projekta, prof. dr. sc. Marija Jelušić, pedijatrijska reumatologinja, voditeljica Referentnog centra za pedijatrijsku i adolescentnu reumatologiju te voditeljica Odjela za imunologiju, reumatologiju i alergologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Dodajmo tomu da je dr. Šapina, među tri finalista iz Hrvatske, najboljim odabran zbog rada iz pedijatrije u području istraživanja geoprostornoga grupiranja dječjeg IgA vaskulitisa i nefritisa.

- Ova mi je nagrada omogućila međunarodnu prepoznatljivost i potvrdila da radim nešto dobro. Naime, rad je objavljen u najjačem svjetskom časopisu iz područja reumatologije Analysys of rheumatic disease s čimbenikom odjeka 19.103. Ovaj je moj rad pokazao i evaluacijsku vrijednost, jer nisu svi časopisi iz područja medicine jednako vrijedni, a ovaj svakako jest - ispričao nam je dr. Šapina, inače i poslijedoktorand na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek te na osječkom Medicinskom fakultetu. Uz to što je i znanstveni suradnik, ovaj mladi liječnik doista je pokazao vrhunsko znanje iz pedijatrijske reumatologije.No što su uopće spomenute bolesti o kojima je dr. Šapina istraživao i ima li ih u djece u osječkom KBC-u? Naš sugovornik kaže kako se i na radnome mjestu susretao s tim rijetkim bolestima u dječjoj populaciji. Vaskulitis je, objašnjava, najčešće samoizlječiva bolest, no dodatan problem nastaje ako zahvati bubrege. Upravo stoga u svome je radu dr. Šapina obrazložio, pojednostavljenim rječnikom rečeno, kako je IgA vaskulitis imunološki posredovana bolest koja zahvaća male krvne žile. S druge strane, nefritis je poseban oblik te bolesti i zahvaća bubrege, a u pozadini su oštećenja krvnih žila.

- Drago mi je što sam prihvatio poziv dr. Jelušić, koju sam upoznao kad sam bio u KBC-u Zagreb na specijalizaciji. Uključila me i dobio sam slobodu raditi dio koji me zanima, a zapravo je sama ideja da o tome pišem bila činjenica da još uvijek nama liječnicima nije jasan uzrok te bolesti. Iako sam već nagrađivan od Hrvatskog pedijatrijskoga društva, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, pa i osječkog Medicinskog fakulteta te Hrvatskog reumatološkog društva, zbog također visoko kvalitetnih znanstvenih radova, ova mi je nagrada posebno draga, i to stoga što sam bio u jakoj konkurenciji. Naime, izravna konkurencija bio mi je prof. dr. Zlatan Zvizdić, šef Klinike za dječiju hirurgiju Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu - priča dr. Šapina, objašnjavajući da su preostala dva liječnika iz Hrvatske pisala radove iz područja pulmologije te nisu izravno utjecala na osvajanje nagrade. No prof. Zvizdić jest i stoga mu je nagrada još draža, baš kao i činjenica što radi u području pedijatrije. Na svoj je posao ponosan jer su djeca, ističe, vrlo zahvalni i brzoozdravljujući pacijenti.

Čuva dječje crteže


Najčešće ga, kaže, upoznaju u hitnoj ambulanti Klinike za pedijatriju, i to nakon što su već ondje boravila. Ne prepozna li on njih, djeca i roditelji nerijetko mu se jave, a ono što mu je najdraže, priznaje, dječji su crteži koje pomno čuva u ladici svoga stola.

- Ti crteži mi posebno puno znače. U pravilu, trudimo se omogućiti djeci, ali i odraslima da bolnicu ne shvate kao ružno mjesto, nego kao mjesto gdje ćemo dati sve od sebe da ih izliječimo. Ako pritom uspijemo i još ostanemo u kontaktu nakon svega, poziv mi je još draži - priznaje dr. Šapina, dodajući da je rad na Klinici za pedijatriju teži nego u vrijeme prije pandemije, i to stoga što su mjere zahtijevale restrukturiranje cjelokupnog rada Klinike kako bi se omogućili kapaciteti za kovidpozitivne pacijente, a istovremeno i rad s kovidnegativnom djecom.

- Obožavam svoj posao i ne bih ga mijenjao. Vjerujem da je ispred mene još puno uspješnih znanstvenih radova, a koji neizbježno općenito dovode do traženja uzroka bolesti, a samim tim i uspješnog izlječenja - poručuje dr. Šapina.



Marija Mihelić
3

su se finalista iz Hrvatske natjecala za nagradu International Medis Awards for Medical Research

BROJNI HOBIJI
Iako ima tri radna mjesta, dr. Šapina kaže kako uz dobru organizaciju ima vremena za omiljeno mu čitanje, za televizijske serije, teretanu i 20-godišnju ljubav - japanske crtane filmove, popularne anime, koji ga oduševljavaju baš kao i svijet progonjen demonima.

- Uz sve te moje hobije volim i ništa ne raditi - kroz smijeh kaže dr. Šapina, naglašavajući kako je zaljubljenik u crne komedije, ali i u humoristične serije, konkretno, u Modernu obitelj.

Najčitanije iz rubrike