Kultura
JASMINA UJHAZI PREDSTAVILA KNJIGU "U CARSTVU ŠARENIH BALONA"

U planu dječja zbirka te knjiga proze
Objavljeno 29. studenog, 2021.

Pjesnici doista mogu mijenjati svijet. Mijenjaju ga svojim rimama, svojim mislima pretočenima u "samo" jednu stranicu pjesme koja će nas ganuti do suza, rastužiti nas ili razveseliti. Svaka pjesma potaknut će nas na emocije. Svaka pjesma je nova priča. Ponekad naiđe netko tko u carstvu šarenih balona pokaže pravu, raznoliku paletu pjesama - napisala je Tihana Gašpert u predgovoru knjige "U carstvu šarenih balona" autorice Jasmine Ujhazi, predstavljene u predvorju osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.



Rođena 1971. u Osijeku, Jasmina Ujhazi već dugi niz godina piše kratke priče te pjesme za djecu i odrasle. Autorica je teksta uglazbljene pjesme za djecu "Semafor" za koju je snimljen i objavljen videospot. "U carstvu šarenih balona" njezina je prva samostalna zbirka pjesama, objavljena prošloga mjeseca u nakladi web-knjižare Redak. Predstavila ju je u razgovoru s voditeljicom propagande DK-a Branka Mihaljevića Tatjanom Grganović te novinarom i književnim kritičarem Sašom Drinićem, a čitanjem odabranih pjesama, u promociji knjige također je sudjelovalo i nekoliko autoričinih prijatelja.

- Pišem gotovo otkad znam za sebe. Moj opus sadrži više od 600 pjesama i godinama je trajao pritisak mojih znanaca da objavim zbirku, tako da sam odlučila sažeti ono što mi je najbolje i najdirljivije. Knjiga se rađala dugo, što zbog koronavirusa što zbog nedostatka financija, ali sada je tu i mislim da zaista svatko može pronaći dio sebe u njoj jer su pjesme, od kojih je većina napisana u rimi, vrlo jednostavne i čitljive. U njima govorim o svim sferama života: o djetinjstvu, emocijama, prijateljstvu, ljubavi, prirodi, hrani, plesu, Osijeku, patnjama, sreći i svemu što volim. Neke od pjesama posvećene su mojim najmilijima: mojim sinovima i mojem ocu - kaže Jasmina Ujhazi, dodavši kako se nada da će u budućnosti objaviti i zbirku dječjih pjesama te knjigu proze. Ujhazi je svoju inspiraciju pronašla u brojnim motivima: putovanje, obitelj, jesen, teška životna razdoblja...

- Ova knjiga moj je prvi susret sa spisateljskim djelovanjem Jasmine Ujhazi i moram priznati da sam ostao baš ugodno zatečen onime što sam pročitao. Naslov nije slučajan, autorica nas doista vodi u "carstvo šarenih balona", i to onih balona u kojima se, htjeli mi to priznati ili ne, zapravo svakodnevno nalazimo, iz kojih ponekad iziđemo, ali im se na kraju dana uvijek vratimo. Dakle, svakodnevne životne situacije koje nije nimalo jednostavno smjestiti u formu pjesme. Divim se svakome tko može napisati dobru pjesmu jer to je, prema mojem mišljenju, najzahtjevnija književna forma. Stoga, moj veliki respekt za ovo ostvarenje - rekao je Saša Drinić. D.Miklić
SEDAM POGLAVLJA
Kako bi tematski činile knjigu što zanimljivijom, devedesetak obuhvaćenih pjesama na 118 stranica smišljeno je raspoređeno u sedam poglavlja: “Sanjam”, “Daleko je moje sutra”, “U carstvu šarenih balona”, “Još vjerovat neću”, “Ti znaš kako voljeti ženu”, “Sve mi je naopačke, cijeli život naglavačke”, “Kako li se samo roje te nemirne misli moje”.

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike