Regija
17. OCJENJIVANJE KVALITETE

Šampioni rakija Obrta Romić i Bilušićev liker
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Proizvođači iz cijele Hrvatske ove su godine na ocjenjivanje prijavili 126 uzoraka rakija, likera i sve popularnijih ginova
SEMELJCI



Rakija travarica Obrta Romić iz Osijeka i liker od višnje Destilerije Bilušić iz Zagreba šampioni su 17. ocjenjivanja kvalitete rakija i likera čiji su rezultati proglašeni u petak, 26. studenoga, na svečanosti u Semeljcima, a koje organizira HGK - Županijska komora Osijek u suradnji s Općinom Semeljci i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku.



Proizvođači jakih alkoholnih pića iz cijele Hrvatske prijavili su 126 uzoraka rakija, likera i ginova, a priznanja najboljima uručio je predsjednik HGK Županijske komore Osijek Zoran Kovačević. Prema kategorijama pića, najbolje ocijenjene šljivovica i travarica rakije su Obrta Romić, dok iz Destilerije Bilušić stižu najbolja rakija viljamovka, lozovača i liker od višnje. Najviše ocjene za jabukovaču dobila je rakija Wild Boar Distillery iz Petrinje, Udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda za najbolju dunjevaču, a najviše ocjene među rakijama od marelice/kajsije Destilerija Šimić iz Požege. Najbolji medni liker, ili medicu, proizveo je OPG Berislav Barbarić iz Iloka, a najbolji gin Destilerija Sempervivum Poreč.- Kao što vam je poznato, ove godine prvi put na našem ocjenjivanju mogli su sudjelovati isključivo registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića. I rezultati su jasno vidljivi. U odnosu na protekle godine, imamo doista kvalitativan skok. Od 72 rakije koje smo imali na ocjenjivanju 27 je dobilo zlatnu medalju, 22 srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Od 47 likera 21 je zaslužio zlatno odličje, 17 srebrno i devet brončano. Od sedam ginova četiri su zlatna. Ovo su odlični rezultati koji kroz naših 17 godina ocjenjivanja pokazuju velik napredak proizvođača jakih alkoholnih pića u RH - rekao je viši stručni suradnik u HGK ŽK Osijek Igor Mikulić. Dakako, namjera nije ovim ocjenjivanjem, nastavio je, promicati konzumaciju alkohola, nego je to promocija domaćih autohtonih proizvoda i proizvođača.

- I doista je dobro to što radite, obogaćujući svojim proizvodima ugostiteljsku, kao i ukupnu turističku ponudu. Jasno je kako uvijek postoji prostor za napredak, unaprjeđenje proizvodnje, podizanje kvalitete rakija, likera ili sve popularnijih ginova. Mi u HGK Županijskoj komori tu smo da svojim aktivnostima pomognemo. Pokazalo se do sada kako je vrlo dobar način da se pomogne prerađivačima voća ili destilerijama tako da ih povezujemo sa znanstvenom komponentom, u ovom slučaju Prehrambeno-tehnološkim fakultetom ili Fakultetom agrobiotehničkih znanosti - zaključio je Mikulić, a sudionike skupa pozdravio je i na njihovoj proizvodnji i vizijama čestitao im domaćin svečanosti, semeljački načelnik Grga Lončarević. Docent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku Ante Lončarić govorio je o stručnom dijelu ocjenjivanja, koje je najuglednije ocjenjivanje u ovoj proizvodnji u Hrvatskoj.

Organoleptičko ocjenjivanje provelo je 12 stručnih ocjenjivača, pod vodstvom prof. dr. sc. Borislava Miličevića i docenta Ante Lončarića s PTF-a u Osijeku.



Suzana Župan
Craft destilerije svjetski su trend
- Stoljećima su naši stari voće prerađivali u pekmeze, džemove, rakije i likere, iskorištavajući sve. Vi proizvođači prerađujete stotine tona domaćeg voća, voćnjaci zbog toga više vrijede. Preradom stvarate dodanu vrijednost. Vaši proizvodi su kvalitetni i marketinški dotjerani. Vjerujem, i sve konkurentniji mnogim sličnim inozemnim proizvodima. Na tržištu ste. Plaćate poreze i mnogi od vas uspješni su poduzetnici. Baš kao i kod piva, rast tzv. craft destilerija, odnosno manjih zanatskih destilerija, trend je u svijetu - rekao je Mikulić.

Igor Mikulić

viši stručni suradnik u HGK ŽK Osijek

Ove godine na ocjenjivanju kvalitete rakija i likera mogli su prvi put isključivo sudjelovati samo registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića, a dolaze iz cijele Hrvatske

Najčitanije iz rubrike