Novosti
NOVA MASOVNA GROBNICA U SLAVONIJI

Između Pačetina i Bobote
otkriveno najmanje 10 tijela
Objavljeno 26. studenog, 2021.
"Strašno je kada dođete na ovakvo mjesto, vidite tu jamu s ostatcima ubijenih"

Na lokaciji uz prometnicu Pačetin - Bobota, dva sela s većinskim srpskim stanovništvom, jugozapadno od Vukovara, kraj šume kilometar od ceste, otkrivena je nova masovna grobnica, u kojoj je najmanje deset žrtava iz Domovinskog rata. Podsjetimo da je iz Pačetina podrijetlom ratni zločinac Goran Hadžić.



Ispod deponija


Da bi došli do tijela, djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hravtskih branitelja morali su prvo ukloniti divlji deponij i raščistiti mjesto gdje su stanovnici okolnih sela pokapali uginule životinje, pa je vidljivo puno kostiju životinjskog podrijetla. Na mjestu masovne grobnice, u gustom raslinju nadomak šumi, posmrtni ostatci nabacani su na gomilu pa će trebati puno truda kako bi se tijela razdvojila, obradila i identificirala. Kod Bobote je, pak, prije nekoliko dana otkrivena masovna grobnica s pet posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata.

"Ovdje, na divljem deponiju, gdje radimo već 28. dan, u srijedu i četvrtak je pronađena masovna grobnica nakon provedenih probnih iskapanja i radi se o izrazito velikom području. Informacija o ovoj lokaciji je u Ministarstvo hrvatskih branitelja došla prije dvije-tri godine i sustavno smo ju analizirali jer se radi o izrazito teškom terenu. S kolegama iz međuresorne skupine analizirali smo podatke i započeli probna iskapanja. Do sada smo pregledali trećinu lokacije i nakon ove ekshumacije preostaju još dvije trećine izrazito teškog terena. Kada se povučemo, moći ćemo reći da je potpuno pregledana i da ovdje više nema posmrtnih ostataka", kaže Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale. Nije željela precizirati kako su i od koga dobili podatke o lokaciji.

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, kaže kako će deset obitelji napokon dočekati dan kada će doznati sudbinu svojih najmilijih i moći ih dostojno pokopati. "Bez obzira na to što je mučno doći na ovo mjesto, gdje su naši sinovi, očevi, muževi... pokopani, na ovakvom mjestu, na smetlištu, rodbini onih koji još traže svoje budi nadu kako će sve obitelji doći do istine", rekla je.



Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je obiteljima nestalih na strpljenju i povjerenju te na potpori i suradnji. Zahvalio je djelatnicima Ministarstva hrvatskih branitelja, MUP-a, Sigurnosno-obavještajne službe, djelatnicima Vojne sigurnosne i obavještajne službe. "U Republici Hrvatskoj na popisu nestalih nalaze se 1853 osobe, od kojih je 1445 nestalih i 398 posmrtnih ostataka. Na području Vukovarsko-srijemske županije na popisu nestalih je 520 osoba, od kojih je 386 iz Vukovara. Ovo je 151. masovna grobnica koja je do sada pronađena u Hrvatskoj. Od 2016. godine, otkako sam preuzeo dužnost ministra branitelja, obavili smo 261 probno iskapanje, od kojih je u najistočnijoj županiji obavljeno 99. Od te godine na području ove županije ekshumirali smo 18 posmrtnih ostataka, od kojih je 16 identificirano. To sve govori o naporima koje ulažemo u potragu za nestalima", rekao je ministar Medved i upozorio sve one koji imaju saznanja o nestalima da su te informacije dužni podijeliti s nadležnim službama i tijelima te da se svaka informacija ozbiljno razmatra. I ovom prilikom pozvao je Srbiju da otvori svoje arhive i dostavi tražene protokole i zapisnike. Podsjetio je kako se ovo iskapanje obavlja bez pomoći i suradnje Srbije, iako u Beogradu postoje najtočnije informacije o lokacijama. Medved je izrazio nadu da će francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarati sa Srbijom kako bi se otkrilo gdje je pokopano tijelo vukovarskog branitelja Jean-Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari, a poznato je i ime i prezime njegova ubojice, koji danas živi u Srbiji.

Omekšati srca


"Prema informacija do kojih sam došla, grupa ljudi odvedena je iz Vukovara u Trpinju, a čula sam puno puta da je skončala u Boboti, na ovom smetlištu", kaže Kata Lozančić, sestra Marka Babića, koja već 30 godina obilazi otkrivene masovne grobnice i traži svoje ubijene roditelje, a Marija Šestan isto toliko godina traži svoga sina Tomislava, vukovarskog branitelja. "Strašno je kada dođete na ovakvo mjesto, vidite sve to blato, kišu, tu jamu s posmrtnim ostatcima ubijenih ljudi. Nadam se kako ću ovaj put imati, nazovimo to tako, sreću da pronađem gdje su posmrtni ostatci moga sina. Mogu samo moliti, ne zahtijevati, da oni koji imaju nekakve informacije o nestalima to i kažu, da im omekša srce kako bismo znali gdje kopati", kaže Marija Šestan.



Miroslav Flego
1853

nestale osobe u Domovinskom ratu Hrvatska još traži

OPSEŽNA ISTRAGA
Predrag Brkopac, iz Ravnateljstva uprave kriminalističke policije, novinarima je u petak rekao kako lokacija između Pačetina i Bobote nije samo mjesto masovne grobnice nego i mjesto ratnoga zločina, koji ne zastarijeva. Dodao je da se provodi opsežno kriminalističko istraživanje kako bi pronašli počinitelje, koje su intenzivirali jer su svjesni protoka vremena i da je velik broj svjedoka preminuo.

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu