Kultura
GRADSKO KAZALIŠTE

Osječki studenti izložili su svoje lutke u Požegi
Objavljeno 27. studenog, 2021.
Studenti uče dobro svladati i tehnologiju i likovnost kako bi animatori mogli animirati

Razne vrste lutaka - ginjoli, zijevalice, paravanske lutke, stolne lutke te marionete, sve one mogu se razgledati u galeriji "Ciraki" Gradskog kazališta Požega, na izložbi lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.



Zahvaljujući suradnji u kojoj je Gradsko kazalište Požega nastavna baza Akademije, ove godine postavljena je druga izložba lutaka, ovaj put studenata Odsjeka za kreativne tehnologije. Predstavljene lutke nastale su pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Saše Došen i asistentice Ivane Živković u okviru kolegija Oblikovanje karaktera lutke te izv. prof. art. Rie Trdin i asistentice Sheron Pimpi Steiner na nastavi Oblikovanje i tehnologija lutke, a neki od radova su i studentski završni i diplomski ispiti koji su nastali u suradnji s glumcima - animatorima s Odsjeka za kazališnu umjetnost.

- Vrlo mi je drago što je naše kazalište zaživjelo kao nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ponosan sam kada vidim ove radove i radujem se u ime svih naših najmlađih sugrađana, ali i mama, očeva, baka i djedova koji će uživati s njima u bogatstvu ove izložbe - prigodnim riječima izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika, dr. sc. Borislav Miličević.

- Vrhunska kazališna lutka spoj je kreativnosti i zanatske vještine, ali ovo potonje mora biti na prvom mjestu. Zanatska vještina mora biti zadovoljena, a tek onda kreativnost i mašta. Zašto? U načelu je to jako vezano jedno uz drugo, ali ako je lutka tehnički neprilagođena animaciji i ako ne zadovoljava potrebe animacije, ona je neuporabljiva. Onda je možemo staviti u vitrinu da se dive stare tetke, ali ona nema funkciju. Stoga, ono što naši studenti uče jest da moraju dobro svladati i tehnologiju i likovnost kako bi animatori mogli animirati. I onda u konačnici imamo izvrsne "žive" lutke kakve su primjerice one u predstavama koje vrlo dobro poznaje požeška publika - "U potrazi za dijamantnom suzom", "Mjesto za dvoje" i "Zatočenik kule Bro". Stoga mi je drago da smo ponovno u Požegi jer imamo izvrsna iskustva. Nadam se da će nastavna baza Akademije donijeti puno benefita i našim studentima i požeškom kazalištu te domaćoj publici - naglasila je izv. prof. art. Ria Trdin.

Ravnateljica Valentina Neferović izrazila je zadovoljstvo svim dosadašnjim aktivnostima i uspjesima Gradskog kazališta Požega, najavila je nadolazeće predstave "Orašar" i "Tena" te gostovanje slovenskog kazališta iz Celja s predstavom "Vječno dijete".



Tanja Kvorka
dobra lutka
SPOJ JE

KREATIVNOSTI

I VJEŠTINE

UMJESTO OKVIRA IDE DRUGA FOTKA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike