Sport
BLAGE KAZNE HNS-A

Dvostruka mjerila, Rijeka samo jedan susret bez navijača
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Riječani su dobili i 50.000 kuna kazne, no u derbiju s Osijekom imat će podršku s tribina Rujevice

Nogometaši Rijeke odgođeni će derbi 14. kola protiv Osijeka, koji je na rasporedu 8. prosinca, ipak smjeti igrati u prisutnosti gledatelja na svojoj Rujevici. Epilog je to odluke disciplinskog suca HT Prve lige Alana Klakočera, koji je bio vrlo blag prema riječkom klubu zbog nereda tijekom i nakon derbija prošlog, 16. kola protiv Hajduka.



U već tradicionalno uzavreloj atmosferi na Rujevici domaći su navijači otišli velik korak dalje od uobičajenog repertoara psovki i vrijeđanja suparničke momčadi tijekom svih 90 minuta utakmice. U dva su navrata "navijači" Rijeke utrčali u teren te fizički nasrnuli prvo na igrače Hajduka, potom i na članove splitskog stožera (fizioterapeut), a nije lagodno bilo ni gostujućoj delegaciji u svečanoj loži, ispred koje se također dogodio fizički incident. Sve to bilo je dovoljno samo za jednu utakmicu zabrane igranja u nazočnosti gledatelja i novčanu kaznu od 50.000 kuna, a Hajduk je zbog nereda svojih navijača (pirotehnika, kidanje i bacanje stolica) kažnjen s 20.000 kuna.

- HNK Rijeka kažnjen je s 50.000 kuna i jednom utakmicom bez gledatelja zbog propusta u organizaciji utakmice (čl. 67. DP HNS-a) Rijeka - Hajduk u kontekstu ponašanja navijača obiju momčadi. U drugoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena iz sektora Istok u teren za igru utrčao je navijač HNK-a Rijeka i odgurnuo dva igrača Hajduka. U 61. minuti zapaljena je jedna baklja i nije bačena u teren za igru. Po završetku utakmice u teren za igru iz sektora Zapad ulazi navijač HNK-a Rijeka te dolazi do međusobnog naguravanja s predstavnicima Hajduka - stoji u objašnjenju Klakočerove odluke, koja ne može ne začuditi ni mlakom kaznom ni konstatacijom koju je povjererenik Lige upotrijebio. Naime, treba se uistinu potruditi pa izrazima "odgurnuo" i "naguravao" opisati ništa drugo nego fizičke napade na gostujuću momčad. Povjerenik Lige kao da uopće nije pogledao spomenute incidente, jer ako je već iz svog izvješća izostavio verbalne ispade (za koje se inače također kažnjava), nikako nije smio ovako olako, praktično packom, sankcionirati ozbiljne propuste riječkog kluba, koji su samo srećom (i reakcijom gostujućih igrača i stožera) prošli bez ozljeda Splićana.

No očito je pod svaku cijenu trebalo zadržati Rujevicu otvorenom za derbi protiv Osijeka, jer jasno je da Rijeka bez pritiska svojih navijača s tribina nije ista momčad. Kao da se Klakočer potpuno slaže s predsjednikom Rijeke Damirom Miškovićem, koji je to ocijenio "izoliranim incidentom" u kojem su pojedinci "previše popili pa izišli na teren". O različitim mjerilima dovoljno se samo sjetiti kazne nakon derbija istih suparnika na Poljudu prije četiri i pol godine, kada je Hajduk zbog utrčavanja huligana s palicom kažnjen dvjema utakmicama pred praznim tribinama i s 80.000 kuna, a tada, srećom, fizičkog nasrtaja nije bilo.

Rijeka će tako drage volje odraditi susret pred praznim tribinama protiv Hrvatskog dragovoljca, a mi se možemo nadati da će za derbi s Osijekom ipak bolje odraditi organizaciju susreta, inače bi trener bijelo-plavih Nenad Bjelica u treninge mogao uvrstiti i vještine samoobrane.



Goran Roguljić
Kazna i Dinamu te drugoligašu Croatiji
Osim zbog derbija na Rujevici disciplinski sudac HT Prve lige Alan Klakočer imao je posla zbog još dvije utakmice. U derbiju s Osijekom navijači Dinama koristili su se pirotehničkim sredstvima, zbog čega je maksimirski klub kažnjen sa 6000 kuna. Zbog propusta u organizaciji derbija 13. kola Druge lige između Croatije iz Zmijavaca i Dubrava Tim kabela klub je kažnjen s 2000 kuna, a predstavnik kluba Svetimir Mrkonjić kažnjen je dvjema utakmicama zabrane obnašanja dužnosti zbog vrijeđanja suca na toj utakmici.

Najčitanije iz rubrike