Svijet
ZA SADA SAMO UNAJMLJENI

Pariz e-skutere u centru usporio na 10 km na sat
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Vlasnici privatnih e-skutera u Parizu za sada mogu voziti najvećom dopuštenom brzinom

Brzina e-skutera u Parizu smanjena je na 10 km/h u dijelovima središta na temelju novih pravila koja su u studenome uvele tri velike tvrtke za iznajmljivanje. To se odnosi na područja na kojima su e-skuteri i pješaci bili jedni drugima na putu kod turističkih atrakcija, parkova, škola i trgova.



Na inicijativu gradske uprave smanjene brzine već su ljetos testirane pokraj muzeja Louvre i na nekim drugim trgovima. Sada su tvrtke za iznajmljivanje 15.000 električnih skutera u Parizu odlučile proširiti svoje takozvane sporo zone. Skuteri se automatski usporavaju na brzinu trčanja nakon što vozač uđe na određeno područje i GPS tracker skutera registrira njihovu lokaciju. Korisnici mogu vidjeti “spora” područja u aplikacijama tvrtki za iznajmljivanje. Vlasnici privatnih skutera za sada mogu voziti najvećom dopuštenom brzinom.

Iako su napori Pariza među najdalekosežnijima i pogodit će turiste, to nije prvi grad koji je uveo takva geoograničenja za električne skutere. New York, Barcelona i Berlin imaju ograničene brzine na određenim područjima. Neka pariška predgrađa također već imaju takvo ograničenje, a tvrtke za iznajmljivanje e-skutera u mnogim gradovima također postavljaju ograničenja gdje se skuteri mogu parkirati kako bi spriječili da skuteri preplave parkove i pretrpane prostore. Francuske službe za iznajmljivanje kažu da bi se njihove “spore” zone mogle dodatno prilagoditi na zahtjev gradske uprave.

S obzirom na velik broj nesreća s e-skuterima u Parizu (samo ove godine ozlijeđeno je 329 vozača, a dvoje ih je poginulo), Grad razmišlja i o zabrani za skutere na pojedinim lokacijama i njihove uporabe za dvije ili tri osobe istodobno. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana