Osijek
IZNENAĐENJE ZA ŠIMUNA PANDŽU

"Šimun i prijatelji već sad grade bolju i sigurniju budućnost"
Objavljeno 26. studenog, 2021.
Pobjednik natječaja Glasa Slavonije primio je čestitku od Josipa Škorića, čelnog čovjeka Hrvatskih cesta

Nekoliko dana nakon što je uzbuđeno primio nagradu na likovnom natječaju "Most budućnosti", koji je organizirao Glas Slavonije, osmogodišnjem Šimunu Pandži, prvašiću iz Osnovne škole "August Šenoa", stiglo je još jedno iznenađenje. Ni manje ni više nego u obliku videolinka u kojemu mu na osvojenoj nagradi čestita Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.



Sada ste se vjerojatno upitali koja je poveznica te tvrtke s prvašićem koji je nacrtao most budućnosti, a koji povezuje dvije galaksije i time oduševio žiri te odnio pobjedu? Razlog je upravo most, točnije najimpozantniji most u Hrvatskoj, onaj koji povezuje Komarnu i mjesto Brijesta na poluotoku Pelješcu, a za čiju je izgradnju zaslužna upravo tvrtka Hrvatske ceste. Kako bi ne samo čestitao ovom izvrsnom malom crtaču, Škorić je njemu i njegovim prijateljima iz razreda prikazao prezentaciju izgradnje Pelješkoga mosta od samih početaka do kraja.

Znanje prije svega



- Dragi Šimune i učenici Osnovne škole "August Šenoa", moje ime je Josip Škorić i predsjednik sam Uprave u Hrvatskim cestama, poduzeću zaduženom za izgradnju trenutno najpoznatijeg mosta u Republici Hrvatskoj, Pelješkog mosta – započeo je Škorić svoju čestitku Šimunu te naglasio da je, nakon što ga je Glas Slavonije obavijestio o svojoj namjeri kako će među učenicima prvih razreda tražiti oslikavanje mosta, bio oduševljen. Prisjetio se kako je pomislio da će tijekom natječaja, kako radovi budu pristizali, djelatnicima Glasa Slavonije biti iznimno teško odabrati najbolji. No onda se, kaže Škorić, pojavio Šimunov koji je u njemu izazvao posebne emocije.

 

 



- Od srca ti čestitam na iznimnom uspjehu kojim si pokazao neizmjeran trud te svima nama pokazao kako i djeca razumiju ono najvažnije, a to je da mostovi ne povezuju samo mjesta, već i ljude. Nadam se da nećeš stati na ovome crtežu te da ćeš svojim znanjem jednoga dana svoje crteže pretvarati u stvarnost. Ti i tvoji školski prijatelji neprocjenjiv ste primjer budućim generacijama koji već sad gradi bolju, kvalitetniju i sigurniju budućnost – poručio je Škorić Šimunu kao i to da je znanje najvažnija stvar u životu jer, dodao je, što više znamo to se manje bojimo. Učenicima je uputio savjet da uvijek slušaju što im učitelji govore i pojašnjavaju, jer je super, istaknuo je Škorić, na satu sve naučiti, a kod kuće imati vremena i za neke druge stvari i zanimanja.

- Učite, veselite se i uživajte u vašoj školi! Velika hvala što sam uz vas, gledajući sve crteže, pa čak i snimajući ovaj video, ponovno osjetio dječju radost. A vi ste sa mnom podijelili Šimunov most, stoga dopustite da vam pokažem onaj o kojemu sam pričao na početku rada – Pelješki most – zaključio je Škorić.

Cijeli su video pogledali učenici u Šimunovu razredu, a on, pak, iz zdravstvenih razloga nije mogao biti ondje, pa mu je učiteljica Mirta Ćosić proslijedila video kojim se, kako nam je i sam rekao, oduševio.

Crtanje kao strast


- Pogledao sam cijeli video i zahvaljujem gospodinu Škoriću što je rekao takve riječi o meni. Pelješki most jako mi je lijep. Nisam ga vidio uživo, a volio bih, pa se veselim što planiramo ići u Dubrovnik i vidjet ću most – rekao nam je Šimun koji nije stao samo na svome mostu budućnosti, već je nakon toga nacrtao pregršt crteža. Prisjetio se kako je osvojenu nagradu, tablet, proslavio zajedno s bratom blizancem Petrom te roditeljima, majkom Vlatkom Bodiš Pandžom i ocem Silvijom Pandžom. Kaže kako tablet dijeli s bratom (kao i sve drugo), a koriste ga osim za igrice također i za učenje.

- Sad kad sam kod kuće, podigao sam iz knjižnice dosta romana i stripova. Volim Kapetana Gaćešu, Gregov dnevnik i Garfielda – iskreno će Šimun koji, prema riječima majke Vlatke, gotovo ne ispušta olovku iz ruke i crta doslovno sve što mu pruži njegova mašta, odnosno ono što vidi i što želi prenijeti na papir. Istaknula je zahvalu Josipu Škoriću za upućene lijepe riječi i daljnji poticaj u radu, no kaže kako su riječi koje je uputio zapravo motivacija cijelome razredu da nastave u građenju sebe samih, istražuju i da rade na sebi i na bogaćenju svoga znanja.

- Video mosta je impozantan jer se može vidjeti ta moć tehnologije i ljudske vrijednosti. Meni kao laiku za gradnju mostova zastao je dah i mogu reći da sam ga, baš kao i moja cijela obitelj, doživjela iako nisam ondje bila. Ovaj video prikazao je drukčiju perspektivu mosta od one koju smo mogli vidjeti u medijima – ispričala je Šimunova majka Vlatka, potvrđujući da svakako planiraju posjetiti Dubrovnik, no i proći Pelješkim mostom.

Nema sumnje da će Šimun uskoro vjerojatno i sam, prije nego ga uživo vidi, nacrtati upravo most koji spaja kopno i poluotok Hrvatske. Naime, kako smo doznali, uz to što mu je želja biti strip-crtač, on precizno precrtava na papir ono što vidi. U svojoj mašti tako je nedavno vidio most budućnosti, zaželjevši da spaja dvije galaksije i uspio ga je u toj mjeri dočarati da je osvojio žiri. Slušajući o ovome nadarenom dječaku, nema sumnje da će se njegovi crteži naći u još kakvim natječajima ili na izložbama, odnosno da će svoje snove o crtanju stripova doista i realizirati.

- Razumio sam što mi je rekao gospodin Škorić da ću jednoga dana možda i sam graditi mostove. Ali ne bih to želio. Volim stripove – sa srcem osmogodišnjaka potpuno iskreno odgovorio je Šimun.


Učenici oduševljeni


Učiteljica Mirta Ćosić pokazala je video učenicima u razredu i kaže kako su svi bili oduševljeni te sa zanimanjem ne samo slušali Škorićevu izjavu nego i gledali Pelješki most.

- Fascinirani su kako je most građen i na koji način. Nisu znali zbog čega su podignute i hrvatska i kineska zastava, zašto su na videu Kinezi, pa sam im pojasnila. Dojmio ih se i vatromet, naravno. Mogu reći da su još mali da bi izrazili sve što osjećaju ili što ih zanima u vezi s Pelješkim mostom, ali tražili su više puta pogledati video – rekla je učiteljica, naglasivši da je most simbol cijele Hrvatske.



Marija Mihelić
most budućnosti
IZNENAĐENJE IZ HRVATSKIH CESTA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike