TvObzor
DOBA USKOKA

Igrano-dokumentarni povijesni spektakl u četiri nastavka
Objavljeno 26. studenog, 2021.

Igrano-dokumentarna serija u četiri nastavka “Doba uskoka” bavi se dosad slabo proučenim te filmski i medijski potpuno neobrađenim dijelom hrvatske povijesti - senjskim uskocima. U 16. i 17. stoljeću Senj je bio pravo gusarsko gnijezdo - tamo su bili smješteni habsburški pogranični garnizoni, čijim su dijelom bili i uskoci. Naime, nakon što je 1536. Klis pao u ruke Osmanlija, preostali ratnici koje je na Klisu predvodio legendarni Petar Kružić preselili su se u Senj. Kružićeva ratna taktika osnova je uskočkog načina ratovanja, a on se sastojao od brzih gerilskih upada na osmanska područja. U Senju su uskoci te ratne tehnologije doveli do savršenstva brzim napadima malenim i pokretljivim brodicama - bracerama - te stalnim upadima na područja osmanske Like i zaleđe Dalmacije.



Senjski uskoci ostali su u kolektivnom sjećanju Hrvata kao uporni, tvrdoglavi i domišljati borci protiv turskih prodora, ali i kao zakleti neprijatelji Venecije. Bili su gusari, ali i vjerojatno posljednji europski križari, koji su se smatrali braniteljima kršćanstva.“Doba uskoka” raskošan je povijesni spektakl, s vrhunskom kostimografijom, scenografijom i vizualnim efektima te zanimljivo ispričanom pričom o ovim jadranskim nevaljalcima.U seriji nastupaju poznati hrvatski glumci: Amar Bukvić, Dušan Bućan, Dragan Despot, Krešimir Mikić, Robert Ugrina, Nenad Cvetko, Andrea Slama, Mladen Vasary, Marko Cindrić, Tvrtko Jurić, Nikola Baće i mnogi drugi. U cameo ulozi pojavljuje se i legendarni HRT-ov prognostičar Zoran Vakula. Narator je Ivan Kojundžić. Kostimografkinja je Jasna Zvonković Ljevaković, scenograf Igor Juras, montažer Dubravko Prugovečki, supervizor vizualnih efekata Kristijan Mršić, direktor fotografije Branko Cahun, producentica Marija Kosor, a scenarist i redatelj je Božidar-Domagoj Burić, autor najprodavanijih hrvatskih serijala u inozemstvu, “Hrvatski kraljevi” i “Republika”. Glazbu za seriju skladao je duo Mystic Barbarism, a snimljena je u suradnji s HRT-ovim orkestrom te dirigentom Davorom Kelićem.U seriji kao stručni sugovornici sudjeluju najpoznatiji svjetski povjesničari s Oxforda, Cambridgea, Sorbonne te eminentni povjesničari iz Italije, Austrije i Hrvatske.

Osim četverodijelne serije, čija je prva epizoda na rasporedu 29. studenoga u 21.05 na prvom programu, HRT je proizveo i dugometražni igrano-dokumentarni film koji se u svibnju 2021. emitirao u kinima diljem Hrvatske te je, unatoč pandemiji, ostvario izvrsnu posjećenost.
Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike