Sport
NORVEŽANI NAPUSTILI BLISKI ISTOK

Novinari radili priču o gradnji stadiona i hotela za SP 2022. pa završili u zatvoru
Objavljeno 25. studenog, 2021.


Od dana kada je u "kuhinji" bivšeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera i njegovih korumpiranih kompanjona Kataru dodijeljeno Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. ne prestaju kontroveze oko tog domaćinstva. Potpuno je jasno da su bogati šeici potkupili čelnike FIFA-e, a kako će to sve skupa sljedeće godine u Kataru izgledati, tek ćemo vidjeti. Ne čini se da će to biti "najbolje nogometno prvenstvo ikada", ali čuda su moguća.



Jučerašnji dan bio je sretan za dva norveška novinara koja su u Katar otišla obavljati svoj posao, a završila - u zatvoru. No u srijedu su napokon pušteni. Novinari norveške javne televizije NRK vratili su se kući nakon što su u Kataru bili 30 sati pritvoreni jer su izvještavali o problemima radnika migranata koji rade na infastrukturi za SP. Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani boravili su u Kataru, koji je u nedjelju obilježio godinu dana do početka SP-a, koje će se održavati od 21. studenoga do 18. prosinca 2022., te su usput napravili priču o radnicima koji rade na izgradnji stadiona i hotela. No priča o tome naglo je prekinuta jer su Norvežani uhićeni dok su izvještavali iz migrantskog kampa, a snimke su izbrisane iz njihove opreme.

Katarska vlada optužila ih je za "upadanje u privatno vlasništvo i snimanje bez dozvole", rekavši da je neidentificirani vlasnik privatnog posjeda nazvao policiju. Norveški premijer Jonas Gahr Stoere reagirao je na tu vijest u poruci na Twitteru nazvavši uhićenja "neprihvatljivim".

- Sloboda medija je ključna u funkcionalnoj demokraciji. To također pokazuje važnost ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za mir (novinarima). Jako sam sretan što su Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani oslobođeni - kazao je premijer Jonas Gahr Stoere.

Norveški nogometni savez i norveški novinarski sindikat također su osudili uhićenja, a nakon pritisaka Katar je novinare oslobodio i poslao kući.

- Odlično je biti opet kod kuće u Norveškoj. Sve je ovo bio velik izazov, ali znali smo da je mnogo ljudi uz nas - rekao je Ekeland.

Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana stranih radnika u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo više. I. Liović
VIŠE OD 6,5 TISUĆA POGINULIH
Vjerovali ili ne, tijekom gradnje stadiona i popratne infrastrukture za SP 2022. u Kataru je poginulo oko 6,5 tisuća radnika. Najviše je smrtno stradalih iz Indije, Bangladeša, Nepala i Šri Lanke. Oni su jeftina radna snaga, a prema nekim izvorima, od 2011. do 2020. poginulo je 5927 radnika te još 824 iz Pakistana. To su podatci prikupljeni iz veleposlanstava tih zemalja u Kataru. Navodno je broj poginulih radnika daleko veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina, još dviju zemalja iz kojih dolaze jeftini radnici. Strani radnici ondje žive u nehumanim uvjetima, rade i dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva. S druge strane, Katar službeno priznaje samo 37 smrtnih slučajeva tijekom gradnje objekata za SP, a ostale smrti opisao je kao "prirodne".

Najčitanije iz rubrike