Regija
CRKVE ZA SADA BEZ STROŽIH MJERA

Došašće u katedrali s najviše 630 vjernika
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Podsjeća se na nošenje maske u unutrašnjosti prvostolnice, razmak i dezinficijens na ulazu, ostaje i pričešćivanje na ruku
ĐAKOVO



U četvrtom valu pandemije koronavirusa đakovačka katedrala svetog Petra u ovom trenutku može primiti najviše 630 vjernika. Stoji to u obavijesti na ulazu u tu prvostolnicu, kao i to da taj broj vrijedi još od svibnja 2021., no kako doznajemo od njezina kustosa, mons. Luke Strgara, dosad obavijesti o nekim novim, strožim mjerama nema.



Nadalje, u prvostolnici je u prostoru za svetu vodu umjesto nje i dalje dezinficijens, a za boravak u crkvi potrebne su maske i poštovanje razmaka.

Pandemijski su to uvjeti u kojima drugu godinu zaredom đakovačka prvostolnica dočekuje došašće i paljenje prve adventske svijeće u nedjelju, 28. studenoga, odnosno novu liturgijsku godinu.

"Pridružimo se uobičajenoj svečanosti paljenja prve adventske svijeće ispred katedrale nakon večernje mise. Sljedeće nedjelje, 28. studenoga, ulazimo u blagoslovljene dane iščekivanja Gospodnjega dolaska, slaveći mise po uobičajenom rasporedu", poziv je iz Župe Svih svetih, a odakle je odaslana još jedna obavijest: "Budimo u ovim danima iskušenja, uslijed ponovnoga širenja zaraze koronom, molitelji za prestanak ove bolesti i zdravlje mnogih koje je posljednjih dana zahvatila, kao i smirenje potresa na Banovini i šire. Neka to bude nakana naših ‘pojačanih‘ pohoda pred Presveto u Malu crkvu." Podsjetimo, lani je za Božić, na polnoćku i dr. u katedrali - na čijih 2529 četvornih metara, čime je ona najveća crkva u Hrvatskoj, ukupno može stati do 6000 vjernika - mogao biti 361 vjernik, a te je godine Uskrs zbog koronavirusa svetkovan u crkvama bez vjernika. Podsjetimo i da je prošle godine misa polnoćka počela u 20 i bila završena do okvirno 21.30, a jaslice, Betlehem u katedrali, bile su manjih dimenzija i ispred glavnog oltara. Sadašnji maksimalni broj nešto je manje od deset posto vjernika koje ta crkva može primiti.

Kustos katedrale, mons. Luka Strgar, kaže kako dosad nije stigla nikakva nova mjera vezana uz svete mise u crkvama i boravak, brojnost vjernika prilikom njih.

– Redovito pratimo sve što se događa oko pandemije COVID-19 i oko mjera, no zasad novih preporuka nema. S došašćem počinju i mise zornice, a početak im je, uobičajeno, u 7 sati - najavljuje mons. Strgar. Pričešćivanje je i dalje na ruku, a svete mise bez "mir s tobom" i prigodnog rukovanja vjernika.

Iz Župe Svih svetih pozvali su vjernike da u njezin ured u sljedećih desetak dana prijave stare i bolesne kako bi se napravio novi popis za njihovu božićnu ispovijed odnosno pohod tim vjernicima.

- Okrenimo se oko sebe i potaknimo sve koji su stari i osamljeni te im pomozimo da se prijave. Sve koji su ipak nešto pokretniji i može ih se dovesti u Župu pozivamo da dođu ili se dovezu u subotu, 11. prosinca, u 15 sati u dvoranu Župe, ulaz iz Gupčeve. Održat ćemo posebno za njih ispovijed i misu - poziv je iz Župe Svih svetih.


Suzana Župan
Prodaja adventskih vijenaca za misije u Africi
Za početak došašća, također je izvijestila Župa Svih svetih, Misijski centar sa svojim suradnicima, kao i proteklih godina, održat će u nedjelju Krista Kralja ispred đakovačke katedrale prodaju adventskih vijenaca i drugih ukrasa. Prilozi od prodaje idu za misije u Africi, odnosno za izgradnju škole u Gani. Misijski centar time samo potvrđuje koliko je vrijedan, aktivan i predan u misijama i cilju da pomogne siromašnom narodu, poglaito djeci Afrike u obrazovnom i drugom smislu, pa je dosad realiziran niz konkrretnih projekata.

najveća crkva
INAČE MOŽE PRIMITI ŠEST TISUĆA LJUDI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike