Dome slatki dome
MANIFESTACIJE "JESENJA RAPSODIJA KAMELIJA"

Raskošni cvjetovi boje svijet u ružičasto
Objavljeno 25. studenog, 2021.
Prezentirana je tema "Parkovi kao ispunjenje sna – magija Parka Angiolina i kamelije", a okupili su se uz rascvjetale kamelije

Udruga ljubitelja kamelija iz Opatije ne miruje. Pokrenula je manifestaciju "Jesenja rapsodija kamelija" i u Vili Antonio organizirala predavanje dr. sc. Romane Lekić, pročelnice Odjela za turizam zagrebačke Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Opatijka je prezentirala temu: "Parkovi kao ispunjenje sna – magija Parka Angiolina i kamelije", a za lijepu melodiju pobrinuo se mali harmonikaš Dorian Rubeša.



- Opatija obiluje perivojnom arhitekturom sa sačuvanom povijesnom ambijentalnošću i historicističkim obilježjima. Uz park Angiolinu i magičnu moć kamelija, tu se ističu i drugi povijesni vrtovi naših vila i parkova – istaknula je Lekić te okupljene upoznala s projektom interpretiranja i reinterpretiranja parka ekonomijom doživljaja te metodama i tehnikama animacije i storytellinga.

Udruga je pokrenula stvaranje uvjeta da se Park Angiolina razvija prema Povijesnom parku izvrsnosti. Cilj je uključiti zainteresirane u "The European Network of Historic Gardens" (REJHIS) koji čini 28 povijesnih vrtova i parkova. Godišnje imaju osam milijuna posjetitelja, što je čvrst dokaz kako oni pridonose razvoju turizma posebnih interesa, a i lokalno stanovništvo može u njima uživati, pojasnila je Mira Shalabi, predsjednica Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije.

Nakon predavanja, svi nazočni su se okupili uz rascvjetale kamelije u Parku u kojemu su nastupile "Male kamelije" opatijske Osnovne škole "Rikard Katalinić Jeretov". Plan je bio odslušati zbor koji je pripremio dvije prigodne pjesme i recitaciju, a nakon toga desetero malih slikara trebalo je crtati i bojiti procvale kamelije. Kiša ih je omela pa od crtanja nije bilo ništa, ali zbor je sve ostavio bez daha.

- Upravo u ovo vrijeme godine rascvjetale kamelije svojim nadnaravnim bojama rastjeruju sivilo kasne jeseni i boje ju u ružičasto, pa nam je onda cijeli svijet ružičast. Nadamo se da će se naša manifestacija "Jesenja rapsodija kamelija" nastaviti i sljedeće godine te postati zanimljivi i novi turistički proizvod – zaključila je Shalabi.


Slobodan Kadić
Trud se isplati
Najpoznatija je Camelia japonica, a cvijet može biti bijel, crven, ružičast ili prošaran. Na našem ju je kontinentalnom području važno unijeti u zatvoren prostor zimi, no ne smije biti grijan. Zimzeleni grm kamelije velikih i raskošnih cvjetova omiljen je među ljubiteljima cvijeća. Traži puno pažnje, ali se trud na kraju isplati. Treba ih umjereno zalijevati, a lišće se može i prskati vodom. Provjerite kakav supstrat uzimate jer kamelija treba kiselo tlo. Najbolje je smjestiti ih negdje u sjenu, a na vjetar su posebno osjetljive mlade biljke.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike